12-12-2021

Μία ακόμη προσφορά της «εξελιξης» που βοήθησε το ζώον άνθρωπος να κυριαρχήσει στον πλανήτη. Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (www.myoskeletiko.com).

Μία ακόμη προσφορά της «εξέλιξης» που βοήθησε το ζώον άνθρωπος να κυριαρχήσει στον πλανήτη.  

Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (www.myoskeletiko.com).

Σύμφωνα με τα ευρήματα της βιολογίας και της εξέλιξης των ειδών, είναι πλέον σαφές και αποδεδειγμένο ότι το ανθρώπινο είδος είναι ένας διαφορετικός κλάδος του δένδρου των πρωτευόντων θηλαστικών ο οποίος ξεκίνησε από τους πιθήκους και εξελίχθηκε στους γορίλες, τους χιμπατζήδες, τους ουρακοτάγκους και φυσικά στους πρωτόγονους ανθρώπους. Ο τελευταίος κλάδος εξελίχθηκε περισσότερο από τους άλλους για διάφορους λόγους και ο άνθρωπος έμφρων(;) έμφρων(;) (sapiens sapiens) κατέκτησε και κατέκλυσε τον πλανήτη.

Τους τελευταίους 2 αιώνες, η εκρηκτική εξέλιξη της βιοτεχνολογίας, έδωσε την δυνατότητα στους ερευνητές να προσεγγίσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια και ασφάλεια, την απάντηση στο βασικό και διαχρονικό ερώτημα: «Πως και γιατί ο άνθρωπος, σαν είδος, εξελίχθηκε τόσο πολύ και διαφοροποιήθηκε από τους πιθήκους;»

Πριν μερικά χρόνια αλλά και τελευταία, σε ένα από τα βιβλία μου «Ουρική νόσος. Η απειλή των κρυστάλλων» βασιζόμενος σε ευρήματα της βιβλιογραφίας πώς το ουρικό οξύ και η υπερουριχαιμία μπόρεσε να μετατρέψει τον τετράποδο πίθηκο σε δίποδο άνθρωπο και πόσο χρήσιμο ήταν αυτό για την εξέλιξη του.  Πριν  ένα περίπου μήνα δημοσίευσα το www.myoskeletiko.com, κάποια ευρήματα τα οποία αφορούσαν το νευρικό σύστημα του ανθρώπου και παρείχαν ενδείξεις ότι η εξελιγμένη διαχείριση της ενέργειας των νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου του του έδωσε την δυνατότητα να αναπτύξει την μνήμη του, την φαντασία του και γιατί όχι και την γλώσσα του (11-11-2021, Γιατί ο άνθρωπος είναι εξυπνότερος από τα άλλα θηλαστικά; Αρθρα συνεργατών (www myoskeletiko.com).

Σήμερα θα είμαι πιο πρακτικός. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του  Queensland στην Αυστραλία μετά από σχετικές μελέτες διαπίστωσαν ότι όταν οι πίθηκοι μείωσαν προοδευτικά την δενδρόβιο διαμονή τους  και αποφάσισαν να ζουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα στο έδαφος, έπρεπε να προσαρμοστούν και στους κινδύνους του εδάφους. Ενας απο τους βασικούς είναι τα δηλητηριώδη φίδια. Ενα είδος από αυτά είναι και η κόμπρα, η οποία εκείνη την εποχή ήταν, απ ότι φαίνεται, εξαιρετικά πολυπληθής. Οι ερευνητές διαπίστωσαν, με τις ειδικές βιοτεχνικές δυνατότητες τις οποίες διαθέτουν σήμερα, ότι όσα πρωτεύοντα (πίθηκοι ή άνθρωποι) ζουν σε περιοχές όπου συνυπάρχουν και κόμπρες, έχουν βελτιώσει εντυπωσιακά την οπτική τους ευκρίνεια και οξύτητα (έτσι ώστε να ανευρίσκουν τα φίδια εύκολα στο έδαφος), όπως και έχουν αναπτύξει αντισώματα στις δηλητηριώδεις τοξίνες που ενίει η κόμπρα στο σώμα τους (όταν τους δαγκώσει). Οι συγκριτικές μελέτες οι οποίες έγιναν για τις δύο αυτές δυνατότητες μεταξύ των δενδρόβιων και εδαφόβιων πιθήκων είναι εντυπωσιακές (Harris R., et al. 2021,DOI: 10.1186/s12915-021-01195-x)

Οπως βλέπουμε η βιολογική εξέλιξη εκατομμυρίων ετών μας έχει οπλίσει κατάλληλα με ικανότητες οι οποίες βρίσκονται μέσα στα γονίδια μας και τις οποίες μπορούμε με κατάλληλες γονιδιακές διεργασίες να τις αναζητήσουμε να τις ανασύρουμε και να τις ενεργοποιήσουμε, προστατεύοντας έτσι τον οργανισμό μας. Ισως να είναι αυτός και ο μοναδικός τρόπος για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε κάποιες ανίατες μέχρι σήμερα παθήσεις οι οποίες μας βασανίζουν και μας εξοντώνουν. Συν Αθηνά (εξέλιξη)» λοιπόν και χείρα κίνει!!!