22-11-2021

Οστεοαρθρίτιδα γονάτων. Οι τελευταίες κατευθυντήριες οδηγίες από την Αμερικανική Ακαδημία Ορθοπεδικών Χειρουργών. Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (www.myoskeletiko.com).

Οστεοαρθρίτιδα γονάτων. Οι τελευταίες κατευθυντήριες οδηγίες από την Αμερικανική Ακαδημία Ορθοπεδικών Χειρουργών.

Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (www.myoskeletiko.com).

 

Είναι γνωστό και διακηρυγμένο σε αρκετά συνέδρια από εμένα, ότι δεν συμπαθώ ιδιαίτερα τις κατευθυντήριες οδηγίες στην Ιατρική. Πιστεύω ότι τις περισσότερες φορές είναι κατευθυνόμενες. Παρόλα αυτά αποδέχομαι ότι είναι οι απόψεις κάποιων συναδέλφων με πολύ μακρύτερο βιογραφικό σημείωμα από το δικό μου. Δυστυχώς, όμως όπως και σε άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις το μήκος ουδέποτε αποτελούσε εγγύηση καλύτερου αποτελέσματος. Ενας ώριμος γιατρός έχει προσωπικές απόψεις οι οποίες μπορούν να συμφωνούν ή να διαφωνούν με κάποιους άλλους.

Για την Οστεοαρθρίτιδα των γονάτων οι συνάδελφοι Αμερικανοί Ορθοπεδικοί κατέληξαν στις εξής οδηγίες:

  1. Η χρήση βακτηριών μπορεί να βοηθήσει στην λειτουργικότητα των ασθενών. 2. Η χρήση ναρθήκων μπορεί να έχει αναλγητικό και λειτουργικό αποτέλεσμα. 3. Η χρήση τοπικών αντιφλεγμονωδών αλοιφών μπορεί να έχει αναλγητικό αποτέλεσμα. 4. Η χρήση ασκήσεων, με ή χωρίς επιτήρηση, μπορεί να έχει αναλγητικό αποτέλεσμα. 5. Η χρήση ειδικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων με ασκήσεις και φυσικοθεραπεία, μπορεί να έχει αναλγητικό και λειτουργικό αποτέλεσμα. 6. Η απώλεια βάρους όταν ο ασθενής είναι παχύσαρκος, μπορεί να έχει αναλγηικό αποτέλεσμα. 7. Η χορήγηση ΜΣΑΦ και Παρακεταμόλης, μπορεί να έχει αναλγητικό αποτέλεσμα. 8. Η χορήγηση ενδαρθρικών εγχύσεων κορτικοστεροειδών, μπορεί να έχει αναλγητικό αποτέλεσμα. 8. Αντίθετα η χορήγηση Τραμαδόλης, ενδαρθρικών εγχύσεων υαλουρονικού οξέος δεν έχουν κάποιο αποτέλεσμα και η μεν πρώτη μπορεί να έχει ανεπιθύμητες ενέργειες, το δε δεύτερο δεν έχει σίγουρα κάποιο αποτέλεσμα.

Επειδή όλα αυτά τα οποία αποφάσισαν και δημοσίευσαν οι συμπαθείς πολύ υψηλού επιπέδου Αμερικανοί συνάδελφοι είναι γνωστά σε όλους, ειδικούς και μη ειδικούς για το θέμα, εδώ και 50 χρόνια  θα ήθελα να μάθω για πιο πραγματικά λόγο μαζεύτηκαν όλοι αυτοί τον περασμένο Αύγουστο, σε κάποιο ξενοδοχείο στο Rosemont. USA.  

Νομίζω ότι οι συνάδελφοι προσπαθούσαν 3 ημέρες να αποκρυπτογραφήσουν τι σημαίνει η έκφραση «Ζωή και Κότα»!!!!.

 

Βιβλιογραφία:

  1. American Academy of Orthopaedic Surgeons. Management of Osteoarthritis of the Knee (Non-Arthroplasty) Evidence-Based Clinical Practice Guideline. 1st American Academy of Orthopaedic Surgeons (AAOS). Rosemont, IL. August 31, 2021. Available at: https://www.aaos.org/globalassets/quality-and-practice-resources/osteoarthritis-of-the-knee/oak3cpg.pdf.
  2. Gelber JD. AAOS Updates Guidelines for Nonoperative Knee OA Treatment. Medscape Medical News. September 28, 2021. Available at: https://www.medscape.com/viewarticle/959878.