13-10-2021

Ινομυαλγία και COVID-19. Να δούμε τι άλλο θα ακούσουμε! Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (myoskeletiko.com).

Ινομυαλγία και COVID-19. Να δούμε τι άλλο θα ακούσουμε!  

Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (myoskeletiko.com).

 

Tα τελευταία 2 περίπου χρόνια όλοι ασχολούμαστε με την πανδημία Covid-19 και δεν αναφέρομαι φυσικά μόνο στους γιατρούς. Οι συζητήσεις που γίνονται αλλά και άρθρα που γράφονται είναι δεκάδες χιλιάδες και αφορούν τις τρεις βασικές φάσεις της νόσου, την πρόληψη, την κλινική εικόνα και το μετα- COVID-19 κλινικό σύνδρομο που περιλαμβάνει τα χρόνια κλινικά συμπτώματα που εμφανίζονται σε όσους έχουν επιβιώσει.

Για τις δύο πρώτες φάσεις έχουν γραφτεί πάρα πολλά  και γράφονται και λέγονται και άλλα καθημερινά. Κατά την ταπεινή μου άποψη πολύ λίγα από αυτά είναι επιστημονικά τεκμηριωμένα, αλλά αυτό δεν ενδιαφέρει πρακτικά κανένα. Στο κάτω-κάτω της γραφής αυτή η πανδημία είναι ευκαιρία για πολλούς  και διαφόρους ανεξάρτητα με τι έχουν ή δεν έχουν σπουδάσει στη ζωή τους, να προβληθούν από τα ΜΜΕ και το διαδίκτυο, μια και έχουν εξασφαλισμένο ένα πολυπληθές, σταθερό και μόνιμα αγχωμένο για το συγκεκριμένο θέμα ακροατήριο.

Τους τελευταίους 6 μήνες μάλιστα επειδή τόσο η πρόληψη όσο και η κλινική εικόνα της νόσου είναι θέματα τα οποία έχουν τόσο περιπλακεί ώστε και οι κατά τεκμήριο ειδικοί διαβάζοντας τα άρθρα που δημοσιεύονται σε 700 περίπου Ιατρικά περιοδικά που κυκλοφορούν και σε χιλιάδες Ιατρικά sites, έχουν σηκώσει τα χέρια. Φαίνεται ότι είναι αδύνατον να καταλάβουν τι ακριβώς γίνεται και τι πρέπει να συστήσουν. Ετσι όλοι οι υπόλοιποι  άρχισαν να ασχολούνται χαλαρά και με τα συμπτώματα του μετά COVID-19 κλινικού συνδρόμου.

Στο BMJ Οpen πρόσφατα δημοσιεύθηκε ένα άρθρο του Ursini και συν. τα ευρήματα του οποίου στηρίζονται σε ένα διαδικτυακό ερωτηματολόγιο δομημένο πάνω στα Αμερικάνικα και Ιταλικά κριτήρια διάγνωσης της Ινομυαλγίας και στο οποίο  τελικά απάντησαν διαδικτυακά 616 άτομα τα οποία είχαν περάσει την νόσο (http://orcid.org/0000-0001-8194-8642).

Τα αποτελέσματα κατέληγαν ότι τα κλινικά συμπτώματα της Ινομυαλγίας δηλαδή η κόπωση και οι διαταραχές του ύπνου είναι συχνά και στους ασθενείς που επιβίωσαν από την COVID-19, ιδιαίτερα σε αυτούς οι οποίοι ήταν παχύσαρκοι και άνδρες, δηλαδή μήπως COVID-19 προκαλεί Ινομυαλγία;

Δύο αφελή ερωτήματα έχω προς τους συγγραφείς του άρθρου: 1) Εάν κάποιος έχει περάσει την νόσο γνωρίζοντας ότι μπορεί από την μία ημέρα στην άλλη, τελείως ξαφνικά, να καταλήξει στην ΜΕΘ και να πεθάνει από αναπνευστική ανεπάρκεια (άσχημος θάνατος), πόσο καιρό μετά πιστεύουν ότι θα μπορεί να κοιμάται ήσυχος σαν να μην συμβαίνει τίποτα. 2) Από την αρχή γνωρίζουμε, ακόμη και οι πλέον άσχετοι, ότι η νόσος προσβάλλει συχνότερα τους άνδρες και τους παχύσαρκους. Τι το καινούργιο προσφέρει ένα άρθρο που υπογράφεται από 23, εάν αγαπάτε, συγγραφείς το οποίο διαπιστώνει ότι και τo μετά την COVID-19 κλινικό σύνδρομο προσβάλλει συχνότερα τους παχύσαρκους και τους άνδρες.

Στην προκειμένη περίπτωση για μια νόσο που έχει προκαλέσει εκατομμύρια νεκρούς, μετά την ανάγνωση του παραπάνω άρθρου, θυμήθηκα τα λόγια ενός Γάλλου συγγραφέα που είπε κάποτε: Αναγκάζομαι να κοροϊδέψω μερικά πράγματα για να μην βάλω τα κλάματα!