12-11-2018

Θεραπεία Οστεοαρθρίτιδας. PRP με έλεγχο της θερμοκρασίας (t-PRP). Μια νέα και βολική μέθοδος χωρίς πρόσθετες ουσίες. Κων/νος Σαρόπουλος, Xειρουργός Oρθοπαιδικός (ksaropoulos@hotmail.com)

Θεραπεία Οστεοαρθρίτιδας. PRP με έλεγχο της θερμοκρασίας (t-PRP). Μια νέα και βολική μέθοδος χωρίς πρόσθετες ουσίες.
Κων/νος Σαρόπουλος, Xειρουργός Oρθοπαιδικός (ksaropoulos@hotmail.com)
 
 
Το PRP είναι συμπύκνωμα αιμοπεταλίων σε μικρό όγκο πλάσματος με πολυάριθμες βιοενεργείς ιδιότητες που προκαλούνται μέσω της απελευθέρωσης αυξητικών παραγόντων (GFs) και κυτταροκινών που επιδρούν στην αγγειογένεση και τη φλεγμονή, προωθούν το σχηματισμό θεμέλιας ουσίας και αυξάνουν την προσέλκυση και τον πολλαπλασιασμό των αδιαφοροποίητων κυττάρων στην πάσχουσα περιοχή, γι’ αυτό και χρησιμοποιείται στην αναγεννητική ιατρική για τη θεραπεία αρκετών κλινικών καταστάσεων, όπως τα έλκη, τα εγκαύματα, τις παθήσεις μυών, τενόντων και συνδέσμων, τις περιφερικές νευροπάθειες, την οστεοαρθρίτιδα και την αισθητική.
Στη συγκεκριμένη μελέτη διεξήχθη μια νέα διαδικασία εμπλουτισμού των αιμοπεταλίων, στην οποία χρησιμοποιήθηκε η χαμηλή θερμοκρασία για την αναστολή της πήξης του αίματος και την ενεργοποίηση της αυτόλογης δραστηριότητας της θρομβίνης μέσω αναθέρμανσης, χωρίς τη χρήση πρόσθετων ουσιών, ούτε αντιπηκτικών, ούτε ενεργοποιητικών.
Για τις ανάγκες της έρευνας ελήφθη φλεβικό αίμα από 40 υγιείς ενήλικες εθελοντές (26 έως 36 ετών). Για κάθε άτομο, το ήμισυ του αίματος υποβλήθηκε σε επεξεργασία ως t-PRP και το άλλο μισό ως c-PRP (contemporary PRP). Προκειμένου να διατηρηθεί η σταθερότητα του t-PRP, η διαδικασία διεξήχθη υπό συνθήκες υποθερμίας με τη χρήση προψυγμένων σωληναρίων. Το φρέσκο αίμα φυγοκεντρήθηκε στις 200 στροφές για 10 λεπτά στους 4 ° C, έτσι ώστε η πλειονότητα των αιμοπεταλίων να παραμείνει στο πλάσμα κατά το διαχωρισμό τους από τα άλλα κύτταρα του αίματος. Στη συνέχεια το πλάσμα μεταφέρθηκε σε νέους σωλήνες και φυγοκεντρήθηκε στους 1550 για 10 λεπτά στους 4 ° C. Ένα χιλιοστόλιτρο t-PRP ελήφθη από τον πυθμένα του φιαλιδίου και μεταφέρθηκε σε ένα νέο γυάλινο σωληνάριο όπου επωάστηκε για 15 λεπτά στους 37° C και ακολούθως χρησίμευσε ως ενεργοποιημένο t-PRP. Παράλληλα, η ομάδα ελέγχου c-PRP με αντιπηκτικό ACD-A υποβλήθηκε σε διαδικασία φυγοκέντρησης δύο σταδίων σε θερμοκρασία δωματίου και ενεργοποιήθηκε με θρομβίνη.
Οι ομάδες t-PRP και c-PRP εξετάστηκαν ως προς την απελευθέρωση των GFs, συμπεριλαμβανομένων των VEGF, PDGF-AB, PDGF-BB, TGF-β, bFGF, EGF και IGF, γνωστών σημαντικών σηματοδοτικών μορίων στην επούλωση των ιστών, όπου και φάνηκε ότι τα χαρακτηριστικά του t-PRP υπό κρυοσυντήρηση περιλαμβάνουν τόσο αυτά του c-PRP όσο και του ζελατινώδους PRF, με το καθένα να έχει τα δικά του μοναδικά πλεονεκτήματα.
Η μελέτη κατέληξε ότι το t-PRP παρουσιάζει ένα πιο φυσιολογικό ρΗ, μεγαλύτερη διάρκεια ζωής στις θέσεις που ενίεται, υψηλότερη απόδοση αιμοπεταλίων και βραδύτερη απελευθέρωση και αποικοδόμηση αυξητικών παραγόντων, ενώ αντικατοπτρίζει πιο φυσικά και φυσιολογικά χαρακτηριστικά εξασφαλίζοντας υψηλή ποιότητα που μπορεί να βελτιώσει περαιτέρω την ασφάλεια και τα αποτελέσματα στην κλινική χρήση. Μπορεί επίσης να διατηρηθεί σε υγρή κατάσταση για τουλάχιστον 24 ώρες στους 4 ° C πριν από την ενεργοποίηση. Με λίγα λόγια το ελεγχόμενο από την θερμοκρασία PRP μπορεί να επιτύχει πολύ καλύτερα αποτελέσματα, ενώ εγγυάται υψηλότερη ποιότητα από το c-PRP.
 
Πηγή: Lijuan Du, Yong Miao, Xin Li, Panli Shi, and Zhiqi Hu. A Novel and Convenient Method for the Preparation and Activation of PRP without Any Additives: Temperature Controlled PRP. BioMed Research International. Volume 2018, Article ID 1761865, 12 pages. https://doi.org/10.1155/2018/1761865