25-07-2018

H μεσογειακή διατροφή μπορεί να μειώσει την οστεοπόρωση. Μανούσος Ε.Πενταράκης, Ορθοπαιδικός Χειρουργός (manpent@yahoo.com)

H μεσογειακή διατροφή μπορεί να μειώσει την οστεοπόρωση.
Μανούσος Ε.Πενταράκης, Ορθοπαιδικός Χειρουργός (manpent@yahoo.com)
 
 
Η μεσογειακή δίαιτα περιλαμβάνει τροφές πλούσιες σε φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, μη επεξεργασμένα δημητριακά, ελαιόλαδο και ψάρια. Συνιστάται ευρέως για την πρόληψη διαφόρων χρονίων νοσημάτων, αλλά δεν υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις για την ευεργετική επίδρασή της στην υγεία των οστών. 
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Clinical Nutrition σε ασθενείς με οστεοπόρωση που ακολούθησαν μεσογειακή διατροφή επί 1 έτος, παρατηρήθηκε μείωση της οστικής απώλειας του ισχίου. Σε μια περιοχή δηλαδή που τα οστεοπορωτικά κατάγματα έχουν αυξημένη νοσηρότητα. Η έρευνα έγινε σε 5 χώρες (Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ολλανδία, Πολωνία και Γαλλία) και συμμετείχαν 1142 άτομα (70.9 ± 4.0 ετών, 44% άρρενες. Οι συμμετέχοντες ακολούθησαν μεσογειακή διατροφή, ενώ σε κάποιους χορηγήθηκε συμπληρωματικά βιταμίνη D (στις χώρες με χαμηλή ηλιοφάνεια και διαιτητικές συνήθειες πτωχές σε βιταμίνη D). Οι μετρήσεις της οστικής πυκνότητας έγιναν στην αρχή της μελέτης και μετά από ένα χρόνο. 
Η μεσογειακή δίαιτα δε βρέθηκε να έχει ιδιαίτερη επίπτωση στα άτομα με φυσιολογική οστική πυκνότητα, αλλά μόνο σε όσους έπασχαν από οστεοπόρωση. Δεν παρατηρήθηκε, επίσης, επίδραση στους βιοδείκτες των ούρων (πυριδινολίνη ή δεοξυ-πυριδινολίνη). Επιπρόσθετα, στην ομάδα που έλαβε μεσογειακή διατροφή παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση της 25-ΟΗ βιταμίνης D και μείωση της παραθορμόνης (P 0.001) σε σχέση με την ομάδα ελέγχου, ενώ σε ανάλυση των ασθενών με οστεοπόρωση  (T-score -2.5 SD) φάνηκε ότι η μεσογειακή διατροφή βελτίωσε την οστική πυκνότητα στον αυχένα του μηριαίου και όχι στη σπονδυλική στήλη ή τη συνολική οστική πυκνότητα. 
Η διαφορετική ανταπόκριση των δύο ομάδων ασθενών (οστεοπορωτικών και μη), πιθανώς να οφείλεται στο γεγονός ότι οι οστεοπορωτικοί ασθενείς είχαν ταχύτερη απώλεια οστικής μάζας από αυτούς που έχαναν οστική μάζα λόγω γήρανσης, οπότε στους πρώτους είναι πιο έκδηλες οι ευεργετικές επιπτώσεις της μεσογειακής διατροφής. Μένει να διαπιστωθεί αν η μεσογειακή δίαιτα προφυλάσσει επίσης από την οστεοπόρωση.
Επειδή η  μεσογειακή διατροφή έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο και σε άλλες ασθένειες, όπως καρδιαγγειακά νοσήματα, νόσος του Parkinson, Alzheimer και καρκίνο, μόνον οφέλη μπορεί να έχουν εάν την υιοθετήσουν οστεοπορωτικοί και μη ασθενείς.
 
 Πηγή: Amy Jennings et al. A Mediterranean-like dietary pattern with vitamin D3 (10 µg/d) supplements reduced the rate of bone loss in older Europeans with osteoporosis at baseline: results of a 1-y randomized controlled trial. The American Journal of Clinical Nutrition, nqy122, https://doi.org/10.1093/ajcn/nqy122, 11 July 2018.