03-07-2018

Λάθη στην συνταγογραφία της υπέρτασης, της χοληστερίνης και της ασπιρίνης σε εκατομμύρια Αμερικανούς. Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (myoskeletiko@gmail.com).

Λάθη στην συνταγογραφία της υπέρτασης, της χοληστερίνης και της ασπιρίνης σε εκατομμύρια Αμερικανούς.
Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (myoskeletiko@gmail.com).
 
 
 
Μια πρόσφατη μελέτη από το Stanford University School of Medicine, αποκάλυψε ότι τα στοιχεία μιας ηλεκτρονικής εφαρμογής (application) που χρησιμοποιούν σχεδόν όλοι οι Αμερικανοί γιατροί, είτε στους προσωπικούς υπολογιστές τους, είτε στα κινητά τηλέφωνά τους, για να συνταγογραφούν φάρμακα για την υπερταση, την χοληστερίνη ή την ασπιρίνη είναι παρωχυμένα διότι στηρίζονται σε μελέτες που έγιναν περί το 1948 αλλά και λανθασμένα διότι η διατροφή, οι συνήθειες και πολλά άλλα σημαντικά στοιχεία της καθημερινής ζωής έχουν αλλάξει έκτοτε πλήρως. 
Η εφαρμογή αυτή ονομάζεται PCE (pooled cohort equations) και χρησιμοποιείται για να προσδιορίζει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά και εγκεφαλικά επεισόδια. Θεωρείται μάλιστα στις ΗΠΑ η βασική πηγή όλων των δεδομένων της πρόληψης των παραπάνω νόσων. Με βάση την εφαρμογή αυτή οι γιατροί χορηγούν τα κατάλληλα φάρμακα και συνιστούν τις μεταβολές  των καθημερινών συνηθειών στους ασθενείς τους κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στο ιατρείο τους.
Δυστυχώς τα στοιχεία που έχει στηριχθεί η συγκεκριμένη εφαρμογή συλλέχθηκαν από το 1940 έως το 1948 και απότι προσδιορίστηκε μαθηματικά παρουσιάζουν τους σύγχρονους ασθενείς να έχουν 20% περίπου μεγαλύτερο κίνδυνο για τις συγκεκριμένες παθήσεις από εάν είχαν χρησιμοποιηθεί σύγχρονα στοιχεία. 
Νομίζω όλοι καταλαβαίνουμε ότι δεν κανουμε και την καλύτερη ιατρική όταν χρησιμοποιώντας στοιχεία από τους παπούδες και τις γιαγιάδες μας προσπαθούμε να θεραπεύσουμε σύγχρονους ανθρώπους.
Το συμπέρασμά μου είναι ότι πραγματικά η σύγχρονη τεχνολογία έχει βοηθήσει την εξέλιξη της ιατρικής, αλλά θα πρέπει ο γιατρός, σε πολλές περιπτώσεις, να χρησιμοποιεί για αποφάσεις που αφορούν την ζωή των ασθενών του και «λίγο» το μυαλό του!
 
 
Πηγή= Steve Yadlowsky, Rodney A. Hayward, Jeremy B. Sussman, Robyn L. McClelland, Yuan-I Min, Sanjay Basu. Clinical Implications of Revised Pooled Cohort Equations for Estimating Atherosclerotic Cardiovascular Disease Risk. Annals of Internal Medicine, 2018 DOI: 10.7326/M17-3011