24-04-2018

Πόσοι διαβάζουν ακόμη Ιατρικά περιοδικά;;;Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (myoskeletiko@gmail.com).

Πόσοι διαβάζουν ακόμη Ιατρικά περιοδικά;;;
Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (myoskeletiko@gmail.com).
 
 
 
 
 
Αναζητώντας ενδιαφέρουσες μελέτες για τον ιστότοπο myoskeletiko.com στη διεθνή διαδικτυακή βιβλιογραφία, συνάντησα ένα άρθρο του Milton Packer, γνωστού γιατρού, στο χώρο των κλινικών μελετών, ο οποίος κάτω από τον τίτλο «Does Anyone Read Medical Journals Anymore?» γράφει κάποιες σκέψεις για τον ρόλο των ιατρικών περιοδικών στη σύγχρονη ιατρική ενημέρωση.
Αρχικά περιγράφει μια κατάσταση που την έχουμε ζήσει εμείς οι παλαιότεροι. Προ 20ετίας δηλαδή, ένας γιατρός θεωρείτο ενημερωμένος όταν καθημερινά ή τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα, ξεφύλλιζε  κάποιο ιατρικό περιοδικό, είτε στη βιβλιοθήκη του νοσοκομείου (εάν δούλευε στο εξωτερικό!), είτε στο ιατρείο του (εάν κάποια φαρμακευτική εταιρεία τον είχε κάνει συνδρομητή!). Διαβάζοντας τους τίτλους επέλεγε κάποιον που τον ενδιέφερε και διάβαζε και ολόκληρο το άρθρο.
Στην σύγχρονη εποχή, τα ιατρικά περιοδικά έχουν γίνει πάρα πολλά, τα άρθρα έχουν γίνει ακόμη περισσότερα και ο γιατρός λαμβάνει κάθε πρωΐ πολλά από αυτά «αυτόματα» στο mail του. Ενημερωμένος πλέον γιατρός θεωρείται αυτός ο οποίος, θα κλικάρει κάποιο περιοδικό, θα διαβάσει «εν τάχει» κάποιους τίτλους άρθρων και σπανιότατα θα ασχοληθεί να διαβάσει κάποιο άρθρο ολόκληρο. Θεωρείται πλέον μεγάλη επιτυχία να ασχοληθεί κάποιος πάνω από 30 δευτερόλεπτα με το άρθρο σου. Γιαυτό και πολλοί διεθνείς ιστότοποι ενδιαφέρονται περισσότερο για άρθρα με πολύ μικρή και σαφή περίληψη, έξυπνο και «τραβηχτικό» τίτλο τα οποία να συνοδεύονται από κάποια εντυπωσιακή φωτογραφία, ανεξάρτητα από το εάν η τελευταία είναι σχετική ή άσχετη με το περιεχόμενο. Ο χρόνος είναι λίγος, η πληροφόρηση μεγάλη και η ιατρική ενημέρωση έχει γίνει ανάλογη με αυτή που υπάρχει στο Facebook, στο Instagram και άλλους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.
Στο άρθρο του ο Milton Packer αναφέρει ότι σε κάποιο πρόσφατο meeting με περίπου 200 νέους γιατρούς ρώτησε εάν κάποιος από αυτούς είχε διαβάσει ένα ολόκληρο άρθρο από κάποιο περιοδικό που τους είχε προσφερθεί δωρεάν είτε με φυσικό τρόπο, είτε ηλεκτρονικά. Η απάντηση ήταν «κανένας». Οι νεαροί γιατροί τουλάχιστον στις ΗΠΑ, μπορεί να μην είναι ενημερωμένοι, αλλά είναι ειλικρινείς.
Σε μας τα πράγματα δεν διαφέρουν και πολύ, απλώς είναι χειρότερα. Κάποιοι συνάδελφοι διαμαρτυρήθηκαν προσωπικά σε μένα, με την απειλή ότι θα ξεγραφτούν από το Newsletter του myoskeletiko.com, διότι θεωρούν ότι το να διαβάζουν 4 περιλήψεις την εβδομάδα στα ελληνικά ήταν υπερβολικά μεγάλη πληροφόρηση και έπρεπε η ενημέρωση να γίνει λιγότερη και αραιότερη. Καθόλου άσχημη ιδέα εάν σκεφτεί κανείς ότι τόσο εγώ όσο και οι συνάδελφοι που γράφουν στον ιστότοπο το κάνουν δωρεάν.
Μετά απόλα αυτά, το ερώτημα που τίθεται από τους ασθενείς μας είναι: Aπόπου ενημερώνονται οι γιατροί για τα σύγχρονα επιτεύγματα της ιατρικής; Η απάντηση είναι απλή: Μόνο από τα συνέδρια και τις μικρές ενημερωτικές συγκεντρώσεις που οργανώνουν οι διάφορες φαρμακευτικές εταιρείες. Τα μεν πρώτα έχουν μειωθεί πάρα πολύ διότι ο κάθε γιατρός επιτρέπεται πλέον να συμμετέχει μόνο σε 4 τον χρόνο (με διαταγή του ΕΟΦ), στις  δε μικρές ενημερωτικές συγκεντρώσεις που οργανώνονται από τις φαρμακευτικές εταιρείες δεν επιτρέπεται να παρευρίσκονται σε αυτές περισσότεροι από 10 γιατροί (πάλι με διαταγή του ΕΟΦ).
Τα συμπεράσματα δικά σας!
 
Πηγή = Does Anyone Read Medical Journals Anymore? | Medpage Today. Mar 28, 2018. https://www.medpagetoday.com/blogs/revolutionandrevelation/72029