03-04-2018

Ποιος ασθενής θα ωφεληθεί περισσότερο από το Υαλουρονικό Οξύ;Γεώργιος Ντεϊμεντές, Ορθοπαιδικός Χειρουργός (nteimentes@gmail.com).

Ποιος ασθενής θα ωφεληθεί περισσότερο από το Υαλουρονικό Οξύ;
Γεώργιος Ντεϊμεντές, Ορθοπαιδικός Χειρουργός (nteimentes@gmail.com).
 
 
 
Όλο και περισσότεροι ασθενείς το τελευταίο διάστημα αναζητούν ανακούφιση από τα συμπτώματά της ΟΑ του γόνατος σε εναλλακτικές θεραπείες προκειμένου να αποφύγουν όλες τις δυσάρεστες συνέπειες μιας χειρουργικής επέμβασης, τόσο σε ψυχολογικό όσο και σε σωματικό επίπεδο.
Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Arthritis Research & Therapy έρχεται να δώσει απαντήσεις-κατευθύνσεις στο παρακάτω δίλημμα χειρουργείο ή ενδοαρθρικές εγχύσεις υαλουρονικού αξιολογώντας 310 ασθενείς που υπέστησαν 440 εγχύσεις (1 ανά γόνατο) για  9 χρόνια με έλεγχο του πόνου μέσω της κλίμακας WOMAC, που κατατάσσονταν σε 2 κατηγορίες: α) μικρού και μέτριου πόνου και β) μεγάλου πόνου, ενώ λαμβάνονταν υπόψη η ηλικία του ασθενούς,  το βάρος του σώματος   και η βαρύτητα της βλάβης με ακτινολογικά κριτήρια (εύρος μεσάρθριου διαστήματος, πάχος αρθρικού χόνδρου). 
Στη συγκεκριμένη έρευνα η ανάλυση των συμπερασμάτων έγινε με βάση τον πόνο και τα χαρακτηριστικά του 6 μήνες πριν και 6 μήνες μετά τις εγχύσεις του υαλουρονικού οξέος. Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης ήταν χαρακτηριστικά και οδήγησαν στα εξής συμπεράσματα: 1) Η βελτίωση της κλινικής εικόνας (πόνος) ήταν σαφής σε νέα σχετικά άτομα, αδύνατα (χαμηλή ΒΜΙ), με ήπια ακτινολογικά ευρήματα (ικανοποιητικό εύρος μεσάρθριου διαστήματος, ικανοποιητικό πάχος αρθρικού χόνδρου) και κλινικά μικρού βαθμού υμενίτιδα. Αντιθέτως 2) Οι ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας, με αυξημένο σωματικό βάρος και επιβαρυμένη ακτινολογική εικόνα δεν ανταποκρίνονταν στη θεραπεία και παρουσίαζαν μια σταθερά επιδεινώμενη κλινικά εικόνα. Σε αυτούς η χειρουργική επέμβαση φαίνεται να αποτελεί μονόδρομο.
Ισως από αυτή όπως και από άλλες παρόμοιες μελέτες με ενδραρθρικό ή πόσιμο υαλουρονικό οξύ να βγαίνει το συμπέρασμα ότι  η αποτυχία της χορήγησης υαλουρονικού οξέος να είναι μια δοκιμασία που να μας βοηθά να αποφασίσουμε εάν ένας ασθενής χρειάζεται να οδηγηθεί ή όχι  σε χειρουργική επέμβαση. 
 
Πηγή: Pelletier JP, Raynauld JP, Abram F, Dorais M, Delorme P, Martel-Pelletier J. Exploring determinants predicting response to intra-articular hyaluronic acid treatment in symptomatic knee osteoarthritis: 9-year follow-up data from the Osteoarthritis Initiative. Arthritis Res Ther. 2018;20(1):40.