07-03-2017

Eνας νέος βιοδείκτης για την αντιμετώπιση της Οστεοαρθρίτιδας;Κων/νος Σαρόπουλος, Ορθοπαιδικός Χειρουργός, (ksaropoulos@hotmail.com.)

Eνας νέος βιοδείκτης για την αντιμετώπιση της Οστεοαρθρίτιδας;
Κων/νος Σαρόπουλος, Ορθοπαιδικός Χειρουργός, (ksaropoulos@hotmail.com.)
 
 
 
Σε συνέχεια λοιπόν της χρηστικότητας της ένεσης κορτιζόνης στην οστεοαρθρίτιδα του γόνατος που αναφερθήκαμε την προηγούμενη εβδομάδα, σήμερα παρουσιάζουμε μια ενδιαφέρουσα συσχέτιση της αποτελεσματικότητας αυτής της ένεσης στον πόνο ανάλογα με τον αριθμό των λευκών αιμοσφαιρίων που μπορούν να μετρηθούν στο αρθρικό υγρό της πάσχουσας άρθρωσης.  
Στη νέα αυτή μελέτη που παρουσιάστηκε στο Arthritis & Rheumatology εξετάστηκε το αρθρικό υγρό 55 ασθενών με επώδυνη οστεοαρθρίτιδα γόνατος (ΟΑ) πριν και μετά την ενδοαρθρική έγχυση 80 mg οξικής μεθυλπρεδνιζολόνης, οπότε και αξιολογήθηκε ο αριθμός των λευκών αιμοσφαιρίων του αρθρικού υγρού και ταξινομήθηκε σε τρεις κατηγορίες:  ≤ 100 κύτταρα /μL, 101-250 κύτταρα / μL και 251 - 1000 κύτταρα/ μL, ενώ δεν συμπεριελήφθησαν ασθενείς με αριθμό κυττάρων > 1500 ανά μL καθώς θα μπορούσαν να πάσχουν από φλεγμονώδη αρθρίτιδα. Τα ερωτηματολόγια και τα κλινικά δεδομένα των ασθενών συλλέχτηκαν τόσο πριν όσο και μετά την ένεση, όπως και 2 εβδομάδες μετά, ενώ μια υποομάδα από αυτούς τους ασθενείς υποβλήθηκε και σε μαγνητική τομογραφία (MRI) επίσης πριν και μετά την έγχυση.
Πριν την ένεση, οι συγγραφείς δεν βρήκαν σημαντικές συσχετίσεις μεταξύ του αριθμού των κυττάρων στο αρθρικό υγρό και την ηλικία, τον πόνο ή τη βαρύτητα της ΟΑ. Ωστόσο, τα άτομα της κατηγορίας με τον υψηλότερο αριθμό λευκών είχε τη μεγαλύτερη βελτίωση στον πόνο κατά την βαθμολόγησή τους βάσει του ερωτηματολογίου Knee Injury and Osteoarthritis Outcome Score. Στην υποομάδα δε των ασθενών που έγινε MRI, ο μεγαλύτερος αριθμός των λευκών συσχετίστηκε με μεγαλύτερη αρθροθυλακίτιδα, απώλεια χόνδρου και ενδομυελικές αλλοιώσεις καθώς και βελτίωση της υμενίτιδας μετά την ένεση.
Τα αποτελέσματα, λοιπόν, αυτής της έρευνας δείχνουν ότι ο αριθμός των κυττάρων του αρθρικού υγρού, ακόμα κι αν δεν κυμαίνεται σε παθολογικά πλαίσια, μπορεί να θεωρηθεί ως ένας βιοδείκτης όσον αφορά αυτήν καθεαυτήν τη φλεγμονή, την υμενίτιδα δηλαδή που διαπιστώνεται κλινικά ή με MRI, αλλά και την πρόβλεψη της ανταπόκρισης στην αντιφλεγμονώδη θεραπεία και ακόμα πιο ειδικά στην ενδοαθρική έγχυση στεροειδών, που ήταν και το ακριβές διακύβευμά της. Φαίνεται δηλαδή πως η ένεση κορτιζόνης είναι πιο αποτελεσματική στη φλεγμονώδη κρίση της οστεοαρθρίτιδας.
Αυτή η ενδιαφέρουσα μελέτη, αν και πρόκειται για μικρό δείγμα ασθενών, εκτός της συμβολής της στην κατανόηση της παθοφυσιολογίας της οστεοαρθρίτιδας και κυρίως σε ότι αφορά τη συνδρομή του φλεγμονώδους παράγοντα, πέραν της ξεκάθαρης συμβολής της υπερβολικής καταπόνησης ως παράγοντα κινδύνου, μπορεί να συμβάλλει στην πιο ολοκληρωμένη αντιμετώπισή της στο μέλλον καθώς επιβεβαιώνει για ακόμα μια φορά τη μεταβολική φύση της νόσου. 
 
Πηγή: 1. McCabe PS, Parkes MJ, Maricar N, et al. Brief Report: Synovial Fluid White Blood Cell Count in Knee Osteoarthritis: Association With Structural Findings and Treatment Response. Arthritis Rheumatol. 2017;69:103-107. 
2. Berenbaum F, Griffin TM, Liu-Bryan R. Review: metabolic regulation of inflammation in osteoarthritis. Arthritis Rheumatol. 2017;69:9-21.