28-02-2017

To Υαλουρονικό οξύ, ολική επαναφορά!!!! Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (myoskeletiko@gmailcom).

To Υαλουρονικό οξύ, ολική επαναφορά!!!!
Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (myoskeletiko@gmailcom).
 
 
 
H Ευρωπαϊκή Εταιρεία που μελετά την Κλινική και Οικονομική πλευρά της Οστεοαρθρίτιδας και της Οστεοπόρωσης (European Society for Clinical and Economic Aspects of Osteoporosis and Osteoarthritis (ESCEO) σε μια προσπάθεια να επιλύσει ένα πρόβλημα που διαρκεί χρόνια δημιούργησε μια επιτροπή, η οποία ανέλαβε να αναλύσει όλες τις μελέτες που έχουν σχέση με την ενδαρθρική χορήγηση Υαλουρονικού οξέος στο γόνατο και να δημοσιεύσει μια γνωμάτευση που θα αποτελεί και την επίσημη άποψη της ESCEO για το συγκεκριμένο θέμα.
Πράγματι η μέχρι σήμερα αντιμετώπιση του θέματος από Αμερικανικής πλευράς κυμαινόνταν από την άποψη «κάνει καλό» μέχρι την άποψη «δεν κάνει τίποτε» και συνιστούσαν την χρήση του μόνο σε περιπτώσεις που ο ασθενής δεν θέλει ή δεν πρέπει να κάνει εγχείρηση, δηλαδή Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος.
Η ευρωπαϊκή ομάδα αφού ανέλυσε 15 μετααναλύσεις/ανασκοπήσεις διαπίστωσε ότι 6 από αυτές ήταν καθάρα θετικές για την ενδαρθρική χορήγηση Υαλουρονικού οξέος, 4 ήταν οριακά θετικές και οι υπόλοιπες 5 δεν ανέφεραν θετικά αποτελέσματα. Η τελική άποψη της επιτροπής ήταν ότι η χορήγηση ενδαρθρικών εγχύσεων υαλουρονικού οξέος δεν διαφέρει ιδιαίτερα, στον πόνο, την δυσκαμψία και την κινητικότητα, από την συνεχή χορήγηση ΜΣΑΦ για 1 έως 3 μήνες και καλύτερες στον πόνο από την ενδαρθρική έγχυση κορτικοειδών για τους επόμενους 1 έως 6 μήνες. Ακόμη τόνισε ότι οι διαφορές αποτελεσματικότητας μεταξύ των μελετών οφείλονταν περισσότερο σε διαφορετική επιλογή της βαρύτητας της πάθησης μεταξύ των ασθενών. Επομένως αντί να χορηγούμε χρονίως αντιφλεγμονώδη φάρμακα ή/και κορτιζόνη, με τις γνωστές ανεπιθύμητες ενέργειές τους, καλόν είναι να χορηγούμε Υαλουρονικό οξύ.
Μετά από αυτά το Υαλουρονικό οξύ επανήλθε δριμύτερο στην θεραπευτική μας φαρέτρα για την αντιμετώπιση της Οστεοαρθρίτιδας του γόνατος για όσους βέβαια ακολουθούν την ευρωπαϊκή θεώρηση των πραγμάτων.
 
 
Πηγή:  Cooper C, et al "Use of intra-articular hyaluronic acid in the management of knee osteoarthritis in clinical practice" Arthritis Care Res 2017; doi: 10.1002/acr.23204.