07-06-2016

Τα Μειώνουν τα ΜΣΑΦ τον κίνδυνο επιδείνωσης της γνωσιακής λειτουργίας στους ηλικιωμένους; Δ. Καρόκης, Ρευματολόγος, (dkarokis@hotmail.com).

Τα Μειώνουν τα ΜΣΑΦ τον κίνδυνο επιδείνωσης της γνωσιακής λειτουργίας στους ηλικιωμένους;
Δ. Καρόκης, Ρευματολόγος, (dkarokis@hotmail.com).
 
 
 
Tα Μη Στεροειδή Αντιφλεγμονώδη Φάρμακα (ΜΣΑΦ) χρησιμοποιούνται πολύ συχνά στους ηλικιωμένους, παρά τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί η χρήση τους. Αντίθετα όμως από τις σοβαρές γνωστές παρενέργειες των ΜΣΑΦ, φαίνεται ότι στον τομέα της γνωσιακής λειτουργίας η δράση τους είναι μάλλον ευνοϊκή, παρεμποδιζοντας την επιδείνωσή της στους ηλικιωμένους, ακριβώς μέσω των αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων τους, που διατηρούν την εγκεφαλική αγγειακή κυκλοφορία και ελαττώνουν την νευροτοξικότητα των μικρογλοιακών κυττάρων. 
Σε πρόσφατη μεταανάλυση που δημοσιεύτηκε στο Drugs and Aging, ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Qingdao της Κίνας, μελέτησαν όλα τα  άρθρα, αναφορές και προοπτικές μελέτες παρατήρησης που έχουν δημοσιευτεί πάνω στο θέμα αυτό (2271 συνολικά). 
Τα κυριότερα συμπεράσματα προήλθαν από την ανάλυση των ευρημάτων 11 προοπτικών μελετών κοόρτης, και βρέθηκε ότι η χρήση των ΜΣΑΦ σχετιζόταν με 13% ελάττωση του κινδύνου επιδείνωσης της γνωσιακής λειτουργίας στους ηλικιωμένους. 
ΟΙ συγγραφείς φυσικά σχολιάζουν ότι απαιτούνται μεγαλύτερες, υψηλής ποιότητας, τυχαιοποιημένες και ελεγχόμενες μελέτες για να επιβεβαιωθεί αυτή η ευνοϊκή επίδραση των ΜΣΑΦ, αλλά οπωσδήποτε είναι ένα εύρημα ιδιαίτερα ενδιαφέρον.
Μήπως και η κορτιζόνη έχει το ίδιο αποτέλεσμα;;;;;
 
 
Πηγή
WeiJing Wang, YanPing Sun, DongFeng Zhan
Association Between Non-Steroidal Anti-Inflammatory Drug Use and Cognitive Decline: A Systematic Review and Meta-Analysis of Prospective Cohort Studies. Drugs & Aging, pp 1-9. First online: 27 May 2016