26-04-2016

Η εγκεφαλική διάσειση μπορεί να διαγνωσθεί πλέον με μία απλή αιματολογική εξέταση. Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (www.myoskeletiko.com).

Η εγκεφαλική διάσειση μπορεί να διαγνωσθεί πλέον με μία απλή αιματολογική εξέταση.
Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (www.myoskeletiko.com).
 
 
 
Οι εγκεφαλικές διασείσεις είναι μια αρκετά συνηθισμένη και επείγουσα κατάσταση στα Νοσοκομεία αλλά και στα ιδιωτικά ιατρεία πολλών γιατρών, με διάφορες ειδικότητες όπως γενικής ιατρικής, παθολογίας, παιδιατρικής, νευρολογίας και πολλών άλλων.
Η διάγνωση στηρίζεται της περισσότερες φορές σε κάποια συμπτώματα και σημεία, τα οποία όμως διαφέρουν σε βαρύτητα ανάλογα με τον χρόνο που έχει παρέλθει από την αρχή του τραυματισμού. Πολλές φορές η διάγνωση επικυρώνεται από μια αξονική τομογραφία εγκεφάλου ή μια μαγνητική τομογραφία, που θεωρούνται ως το πιο ακριβές μέσο διάγνωσης αυτής της κατάστασης. Δυστυχώς αφενός το κόστος αφετέρου η υψηλή ακτινοβολία (αξονική τομογραφία), αποτελούν αποτρεπτικούς παράγοντες για την ακριβή διάγνωση και πολλές φορές διαφεύγουν αρκετά σοβαρά και επικίνδυνα για την ζωή περιστατικά.
Ερευνητές από το Orlando Health των ΗΠΑ, διαπίστωσαν ότι η μέτρηση στο αίμα της Glial fibrillary acidic protein (GFAP), μιας πρωτείνης που περιέχεται στα γαγγλιακά κύτταρα και σε περιπτώσεις τραυματισμού τους, από μια απλή διάσειση, μπορεί να διέλθει από τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό και να ανιχνευθεί στο αίμα, ακόμη και 7 ημέρες μετά τον τραυματισμό. Οι μελέτες τους σε 600 ασθενείς για 3 και πλέον χρόνια έδειξαν ότι η εξέταση αυτή είναι ακριβής στο 97% των περιπτώσεων και συγκρινόμενη με την αξονική τομογραφία έχει την ίδια ή και μεγαλύτερη ακρίβεια διάγνωσης με πολύ μικρότερο κόστος και ακτινοβολία. 
Η πρότασή τους είναι η μέτρηση αυτού του καινούργιου βιοδείκτη να μπεί στην καθημερινή μας ιατρική πρακτική, όπως τόσες άλλες αιματολογικές εξετάσεις.
 
 
Πηγή = Linda Papa, Gretchen M. Brophy, Robert D. Welch, Lawrence M. Lewis, Carolina F. Braga, Ciara N. Tan, Neema J. Ameli, Marco A. Lopez, Crystal A. Haeussler, Diego I. Mendez Giordano, Salvatore Silvestri, Philip Giordano, Kurt D. Weber, Crystal Hill-Pryor, Dallas C. Hack. Time Course and Diagnostic Accuracy of Glial and Neuronal Blood Biomarkers GFAP and UCH-L1 in a Large Cohort of Trauma Patients With and Without Mild Traumatic Brain Injury. JAMA Neurology, 2016; DOI: 10.1001/jamaneurol.2016.0039