09-02-2016

Βοηθάει η πρεγκαμπαλίνη τον πόνο από οστικές μεταστάσεις; Σ. Δικαίου, Ρευματολόγος, (stavrouladikeou@windowslive.com).

Βοηθάει η πρεγκαμπαλίνη τον πόνο από οστικές μεταστάσεις;
Σ. Δικαίου, Ρευματολόγος, (stavrouladikeou@windowslive.com).
 
 
 
 
Στο περιοδικό Journal of Clinical Oncology Δεκεμβρίου 2015 δημοσιεύθηκε από το πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου μια πολυκεντρική τυχαιοποιημένη διπλή τυφλή μελέτη χορήγησης πρεγκαμπαλίνης σε ασθενείς με οστικό μεταστατικό πόνο. 
Το 1/3 των ασθενών με καρκίνο πάσχουν από καρκινικό μεταστατικό οστικό πόνο (cancer-induced bone pain, CIBP) και η ακτινοθεραπεία αποτελεί την gold-standard θεραπεία για αυτόν το πόνο. Όμως εργαστηριακές και κλινικές μελέτες υπαινίσσονται ότι ίσως η πρεγκαμπαλίνη είναι χρήσιμη στην θεραπεία του CIBP. Μελετήθηκαν λοιπόν 233 ασθενείς με ακτινολογικά αποδεδειγμένες οστικές μεταστάσεις  λόγω καρκίνου προστάτη, μαστού και πνεύμονος. Όλοι οι ασθενείς είχαν προγραμματιστεί να κάνουν ακτινοβολίες και όλοι είχαν score πόνου ≥4 στην numeric κλίμακα πόνου από 0 έως 10. Στους  117 ασθενείς χορηγήθηκε placebo και στους 116 πρεγκαμπαλίνη και στο τέλος της 4ης εβδομάδος που ήταν και το end point της μελέτης δεν υπήρχε στατιστικά σημαντική διαφορά στην μέση τιμή στην κλίμακα του πόνου ή στην ποιότητα ζωής αυτών των ασθενών.
Οι συγγραφείς του άρθρου συμπεραίνουν ότι, αν και η πρεγκαμπαλίνη χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο για την θεραπεία του οστικού μεταστατικού πόνου,  δεν φαίνεται να έχει κάποιο ρόλο  σε ασθενείς με CIBP που λαμβάνουν ακτινοβολίες. Υποστηρίζουν ότι ο ρόλος της πρεγκαμπαλίνης σε ασθενείς με CIBP με κλινικό νευροπαθητικό πόνο παραμένει ακόμα άγνωστος και ότι είναι σημαντικό να ερευνηθεί περαιτέρω εάν η πρεγκαμπαλίνη βοηθά ή όχι στην ελάττωση του οστικού πόνου από μεταστάσεις πριν την  ευρεία χρήση της για αυτό το λόγο.
 
Πηγή: Marie Fallon, Peter J. Hoskin, Lesley A. Colvin, Susan M. Fleetwood-Walker, Douglas Adamson, Anthony Byrne, Gordon D. Murray and Barry J.A. Laird. Randomized Double-Blind Trial of Pregabalin Versus Placebo in Conjunction With Palliative Radiotherapy for Cancer-Induced Bone Pain, Journal of Clinical Oncology, doi: 10.1200/JCO.2015.63.8221, published 7 December 2015.