09-02-2016

Βιταμίνη D και Διαβήτης! Μεγάλες ελπίδες για την πρόληψη της μικροαγγειοπάθειας των διαβητικών! Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (myoskeletiko@gmail.com).

Βιταμίνη D και Διαβήτης! Μεγάλες ελπίδες για την πρόληψη
της μικροαγγειοπάθειας των διαβητικών!
Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (myoskeletiko@gmail.com).
 
 
 
Μια από τις κλασικές και ιδιαίτερα σοβαρές επιπλοκές του Διαβήτη είναι η διαβητική μικροαγγειοπάθεια η οποία μπορεί να εκδηλωθεί σαν οφθαλμοπάθεια,  σαν νεφροπάθεια και σαν διαβητική πολυνευροπάθεια. Οι κλινικές εκδηλώσεις και των τριών αυτών επιπλοκών επηρεάζουν σοβαρά αφ ενός την ποιότητα ζωής του διαβητικού, αφ ετέρου το προσδόκιμο επιβίωσης του.
Μια νέα μελέτη έδειξε οτι η διαβητική μικροαγγειοπάθεια εξαρτάται και από τα επίπεδα της 25(ΟΗ)D3 στον οργανισμό του διαβητικού. Τα αποτελέσματα μετά από την εξέταση 257 διαβητικών έδειξαν ότι όσο χαμηλότερα ήταν τα επίπεδα της 25(ΟΗ)D3 στο αίμα τους τόσο συντομότερη και βαρύτερη ήταν εμφάνιση της μικροαγγειοπάθειας.
Ο επιπολασμός της  διαβητικής νευροπάθειας πχ  στους άνδρες  ήταν 38% όταν η βιταμίνη D κυμαίνονταν σε επίπεδα κάτω των 10 ng/ml. Για επίπεδα από 10 έως 20 ng/ml ο επιπολασμός ήταν 11,7%, ενώ για επίπεδα πάνω από 20 ng/ml ο επιπολασμός ήταν 10 ng/ml.
Οσον αφορά τον επιπολασμό της διαβητικής νεφροπάθειας στις γυναίκες αυτός κυμαινόνταν στο 40% σε επίπεδα βιταμίνης D κάτω των 10 ng/ml, στο 20,6% σε επίπεδα  από 10 έως 20 ng/ml και σε ποσοστό 0% για επίπεδα πάνω από 20 ng/ml.
Επειδή μέχρι σήμερα δεν υπάρχει ικανοποιητική θεραπεία για την διαβητική μικροαγγειοπάθεια του Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2, τα αποτελέσματα αυτά, εάν επιβεβαιωθούν, δίνουν τεράστιες ελπίδες για την εύκολη προληπτική αντιμετώπιση των διαβητικών.
 
Πηγή = Chan-Hee Jung, Kyu-Jin Kim, Bo-Yeon Kim, Chul-Hee Kim, Sung Koo Kang, Ji-Oh Mok. Relationship between vitamin D status and vascular complications in patients with type 2 diabetes mellitus. Nutrition Research, Vol. 36, Issue 2