07-07-2015

Επιτυχής Χειρουργική Επέμβαση Ισχίου Με Τρισδιάστατα Εκτυπωμένο Μόσχευμα. Ερμής Γεωργιάδης, Μοριακός Βιολόγος, (ermovirus@gmail.com).

Επιτυχής Χειρουργική Επέμβαση Ισχίου Με Τρισδιάστατα Εκτυπωμένο Μόσχευμα.
Ερμής Γεωργιάδης, Μοριακός Βιολόγος, (ermovirus@gmail.com).
 
 
 
Γιατροί από το Southampton ολοκλήρωσαν με επιτυχία την πρώτη μεταμόσχευση ισχίου με ένα τρισδιάστατα εκτυπωμένο (3DP – 3D Printed) μόσχευμα και οστικά βλαστοκύτταρα.
Το 3DP ισχίο από τιτάνιο σχεδιάστηκε με βάση την αξονική τομογραφία του ασθενούς και τεχνολογία CAD/CAM (computer aided design and computer aided manufacturing), δηλαδή σχεδιάστηκε σύμφωνα με τις ακριβείς προδιαγραφές και μετρήσεις του κάθε ασθενούς.
Το μόσχευμα θα προσφέρει μία νέα κοτύλη για να εφαρμόσει η κεφαλή του μηριαίου οστού. Πίσω από το μόσχευμα και ανάμεσα στη λεκάνη, οι γιατροί εισήγαγαν οστικά βλαστοκύτταρα τα οποία χρησιμοποιούνται ως «γέμιση» για να καλύψουν την απώλεια οστού. Στο ίδιο σημείο τοποθετήθηκαν κύτταρα από μυελό των οστών του ασθενούς ως πηγή οστικών βλαστοκυττάρων έτσι ώστε να ενισχυθεί η οστική αναγέννηση πίσω και γύρω από το μόσχευμα.
Οι γιατροί από το Southampton πιστεύουν ότι αυτή η τεχνική αλλάζει εντελώς το παιχνίδι. Ο Douglas Dunlop, σύμβουλος ορθοπεδικός χειρουργός που πραγματοποίησε και την επέμβαση στο Southampton General Hospital πιστεύει ότι «τα οφέλη για τον ασθενή από αυτή την πρωτοποριακή τεχνική είναι πάρα πολλά. Το τιτάνιο που χρησιμοποιήθηκε για να κατασκευαστεί το ισχίο είναι πιο ανθεκτικό και εκτυπώθηκε πάνω στις ακριβείς διαστάσεις του ασθενούς. Αυτό θα προσφέρει καλύτερη εφαρμογή και θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο ακόμα μίας επέμβασης. Το οστικό μόσχευμα που χρησιμοποιήθηκε δείχνει εξαιρετική βιοσυμβατότητα και αντοχή και μπορεί να γεμίσει καλά τη βλάβη πίσω από το οστό, ώστε να ενωθούν όλα μαζί σε ένα».
Μέσα στην προηγούμενη δεκαετία, ο Dunlop και ο καθηγητής Richard Oreffo του Πανεπιστημίου του Southampton, ανέπτυξαν ένα ερευνητικό πρόγραμμα για την προώθηση της οστεογένεσης μέσω σκελετικών βλαστοκυττάρων του ασθενούς.
Το μόσχευμα που χρησιμοποιήθηκε στην επέμβαση αυτή δημιουργήθηκε από ένα οστικό καλούπι το οποίο επιτρέπει την κυκλοφορία του αίματος μέσα σε αυτό. Βλαστοκύτταρα από το μυελό των οστών συνδέονται στο υλικό και δημιουργούν νέο οστό το οποίο θα υποστηρίξει το τρισδιάστατα εκτυπωμένο ισχιακό μόσχευμα.
Ο καθηγητής Oreffo σχολιάζει: «Η τρισδιάστατη εκτύπωση του μοσχεύματος σε τιτάνιο με βάση τις αξονικές τομογραφίες του ασθενούς και βλαστοκύτταρα είναι πρωτοποριακή και προσφέρει τη δυνατότητα για καλύτερα αποτελέσματα στους ασθενείς. Τα κατάγματα και η απώλεια οστού από τραύματα ή ασθένειες είναι ένα σημαντικό κλινικό και κοινωνικοοικονομικό πρόβλημα. Η καλλιέργεια οστού στο σημείο της βλάβης μαζί με ένα ισχιακό μόσχευμα το οποίο σχεδιάστηκε ακριβώς πάνω στον ασθενή είναι συναρπαστικό και προσφέρει πραγματικές ευκαιρίες για βελτιωμένη αποκατάσταση και ποιότητα ζωής.» 
 
 
Πηγή
University of Southampton. "Ground breaking hip and stem cell surgery completed using 3D-printed implant." ScienceDaily. ScienceDaily, 16 May 2014. www.sciencedaily.com/releases/2014/05/140516203334.html