30-06-2015

Χρόνιος πόνος. Εντοπίστηκε η ουσία που προκαλεί την αντοχή στα οπιοειδή. Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (www.myoskeletiko.com).

Χρόνιος πόνος. Εντοπίστηκε η ουσία που προκαλεί την αντοχή στα οπιοειδή.
Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (www.myoskeletiko.com).
 
 
 
Σε ασθενείς με χρόνιο καρκινικό πόνο, χορηγούμε συνήθως ισχυρά οπιοειδή (μορφίνη κα) για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Εχει παρατηρηθεί ότι πολλοί από αυτούς παρουσιάζουν μια κατάσταση που ονομάζεται «αντοχή στα οπιοειδή» και συνίσταται στην ανάγκη συνεχούς αύξησης της δόσης των οπιοειδών για να επιτευχθεί το ίδιο αναλγητικό αποτέλεσμα.
Το αίτιο αυτής της κατάστασης δεν ήταν γνωστό, πρόσφατα όμως ερευνητές από το Αναισθησιολογικό Τμήμα του Πανεπιστημίου της Taiwan εντόπισαν μια πρωτείνη που παράγεται από τα κύτταρα του Νωτιαίου Μυελού, την οποία ονόμασαν CXCL1, η οποία αυξάνεται προοδευτικά σε ασθενείς που λαμβάνουν χρονίως οπιοειδή και αναπτύσσουν αντοχή. 
Τα ίδια αποτελέσματα είχαν και σε πειραματόζωα (επίμυες). Αυτό τους έδωσε την δυνατότητα να δοκιμάσουν να χορηγήσουν διάφορες ουσίες που μπορούσαν να αναστείλουν την δράση της συγκεκριμμένης πρωτείνης, Τα ευρήματά τους έδειξαν ότι αναστέλλοντας την CXCL1, κατόρθωναν να αναστείλουν και την αντοχή στα οπιοειδή.
Σύμφωνα με τους ερευνητές εάν κατορθώσουν να βρούν μια ουσία που αναστέλλει την CXCL1, χωρίς να ενοχλεί τον ανθρώπινο οργανισμό το πρόβλημα της αντοχής στα οπιοειδή θα λυθεί ολοκληρωτικά.
 
 
Πηγή = Chih-Peng Lin, Kai-Hsiang Kang, Tzu-Hung Lin, Ming-Yueh Wu, Houng-Chi Liou, Woei-Jer Chuang, Wei-Zen Sun, Wen-Mei Fu. Role of Spinal CXCL1 (GROα) in Opioid Tolerance. Anesthesiology, 2014; 1 DOI: 10.1097/ALN.0000000000000523