25-05-2015

Ποια φάρμακα συνταγογραφήθηκαν περισσότερο στις ΗΠΑ τους τελευταίους 12 μήνες;Δρ Αχιλ Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (www.myoskeletiko.com).

Ποια  φάρμακα συνταγογραφήθηκαν περισσότερο στις ΗΠΑ τους τελευταίους 12 μήνες;
Δρ Αχιλ Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (www.myoskeletiko.com).
 
 
 
Η εταιρεία IMS Health είναι μια εταιρεία που παρέχει πληροφορίες, υπηρεσίες και τεχνολογικές γνώσεις στην βιομηχανία της υγείας και διαθέτει πάρα πολλές θυγατρικές εταιρείες σε όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα. Πρόκειται για την μεγαλύτερη εταιρεία του κόσμου σε αυτό τον τομέα και εδρεύει στο Danbury του Connecticut. 
Στις μηνιαίες αναλύσεις της IMS για την κίνηση των φαρμάκων στην Ελλάδα στηρίζονται τα πλάνα όλων των τοπικών φαρμακευτικών εταιρειών και θεωρούνται απόλους σαν το καλύτερο εργαλείο για την αξιολόγηση των πωλήσεων οποιουδήποτε φαρμάκου.
Κάθε χρόνο η εταιρεία IMS Ηealth των ΗΠΑ εκδίδει μια ανακοίνωση σχετική με την πώληση των φαρμάκων στις ΗΠΑ και πιστεύω ότι είναι ιδιαίτερα χρήσιμη όχι μόνο για τις φαρμακευτικές εταιρείες αλλά και για τους γιατρούς μια και εμείς είμαστε αυτοί που συνταγογραφούμε αυτά τα φάρμακα.
Ο κατάλογος των 10 περισσότερο συνταγογραφουμένων φαρμάκων σε εκατομμύρια συνταγές ανά μήνα είναι:
1)Synthroid (levothyroxine), 21.5 εκατ, 2) Crestor (rosuvastatin), 21.4 εκατ . 3) Ventolin HFA (albuterol), 18.2 εκατ. 4) Nexium (esomeprazole), 15.2 εκατ. 5) Advair Diskus (fluticasone), 13.7 εκατ. 6) Lantus Solostar (insulin glargine), 10.9 εκατ. 7) Vyvanse (lisdexamfetamine), 10.4 εκατ. 8) Lyrica (pregabalin), 10.0 εκατ. 9) Spiriva Handihaler (tiotropium), 9.6 εκατ. 10) Januvia (sitagliptin), 9.1 εκατ.
Στον κατάλογο αυτό η Levothyroxine για την θεραπεία των  παθήσεων  του Θυρεοειδούς είναι πρώτη και απότι λένε οι ειδικοί ήταν πρώτη και τα τελευταία πέντε χρόνια. Τα υπόλοιπα φάρμακα είναι λογικό να συνταγογραφούνται τόσο πολύ εάν σκεφτεί κανείς ότι οι παθήσεις του καρδιαγγειακού συστήματος (στατίνες), του στομάχου (πραζόλες) , του αναπνευστικού συστήματος και ο διαβήτης είναι σε όλες τις στατιστικές  από τις πιο συχνές στον πληθυσμό. Εντύπωση προκαλεί η θέση της lisdexamfetamine, Πρόκειται για ένα φάρμακο που έχει ένδειξη για τις διαταραχές της όρεξης (παχυσαρκία) και το σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής. Φαίνεται πράγματι ότι η επιδημία της παχυσαρκίας έχει ξαπλωθεί πολύ στις ΗΠΑ. Τέλος ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα είναι και η θέση της Πρεγκαμπαλίνης, με 10 εκατομμύρια συνταγές τον μήνα. Φαίνεται ότι ο Χρόνιος Πόνος και ιδιαίτερα ο νευροπαθητικός αποτελεί μια πολύ συχνή  νοσολογική οντότητα και καλό είναι όλοι οι ασχολούμενοι με το μυοσκελετικό σύστημα να αρχίσουν να ασχολούνται συστηματικά με αυτόν. Μην ξεχνάτε ότι συμβαίνει στις ΗΠΑ έρχεται και στην Ελλάδα 5 χρόνια μετά και κυριαρχεί στον τομέα του.
Πηγή = IMS Health