17-02-2015

Οστεοαρθρίτιδα (Σύγχρονη Θεραπεία): Μικροκάψουλες Διορθώνουν Βλάβες Από Οστεοαρθρίτιδα - Ερμής Γεωργιάδης, Μοριακός Βιολόγος (ermovirus@gmail.com)

Οστεοαρθρίτιδα (Σύγχρονη Θεραπεία): Μικροκάψουλες Διορθώνουν Βλάβες Από Οστεοαρθρίτιδα
Eρμής Γεωργιάδης, Μοριακός Βιολόγος (ermovirus@gmail.com)
 
 
 
 
Ένας νέος τρόπος θεραπείας με μικροκάψουλες που ανέπτυξαν ερευνητές στο Queen Mary University Of London (QMUL) θα μπορούσε να ελαττώσει τη φλεγμονή του χόνδρου από οστεοαρθρίτιδα και να αναστρέψει τις βλάβες στον ιστό. Η έρευνα αυτή χρηματοδοτήθηκε από την Arthritis Research UK και από την AO Foundation.
 
Ένα μόριο πρωτεΐνης με όνομα C-type Natriuretic Peptide (CNP), το οποίο απαντάται φυσιολογικά στο σώμα, είναι γνωστό ότι μειώνει τη φλεγμονή και βοηθά στη διόρθωση της βλάβης του ιστού. Παρ’ όλα αυτά, το CNP δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας σε ασθενείς γιατί δεν μπορεί να στοχεύσει την περιοχή όπου βρίσκεται η βλάβη ακόμα και όταν η πρωτεΐνη εγχύεται μέσα στον ιστό του χόνδρου. Αυτό γίνεται γιατί το CNP αποδομείται εύκολα και δεν μπορεί να δημιουργήσει θεραπευτικά επίπεδα στην περιοχή της βλάβης.
 
Οι ερευνητές κατασκεύασαν πολύ μικρές κάψουλες διαμέτρου μόλις 2 μm, με ανεξάρτητα διαμερίσματα που περιέχουν CNP και τα οποία μπορούν να αποδεσμεύουν την πρωτεΐνη με αργό ρυθμό και σε διαφορετικό χρόνο. Με αυτό τον τρόπο το φάρμακο προλαβαίνει να δράσει πριν αποδομηθεί στις περιοχές που ο χόνδρος είναι προβληματικός.
 
Σε πειράματα με δείγματα χόνδρου από ζώα, έδειξαν ότι οι μικροκάψουλες μπορούσαν να παρέχουν την αντιφλεγμονώδη CNP με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ενέσεις με μικροκάψουλες θα μπορούσαν στο μέλλον να χρησιμοποιηθούν για να θεραπεύσουν κατεστραμμένο χόνδρο σε ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα. Οι ενέσεις θα μπορούσαν να χορηγούνται εύκολα από ένα παθολόγο.
 
 
 
 
Πηγή
 
1. Chowdhury, T., Peake, N., Pavlov, A., D’Souza, A., Pinguan-Murphy, B., Sukhorukov, G., and Hobbs. "A. Controlled release of C-type natriuretic peptide by microencapsulation dampens pro-inflammatory effects induced by IL-1β in cartilage explants". Biomacromolecules, DOI: 10.1021/bm501575w, published online 4 January 2015.