Η ινομυαλγία είναι μια καινούργια πάθηση! Δεν έχουν περάσει ούτε 30 χρόνια που όλοι σχεδόν την αγνοούσαμε. Παρά τις προσπάθειες τόσο των Αμερικανών όσο και των Ευρωπαίων ρευματολόγων να καθορίσουν κάποια διαγνωστικά κριτήρια που θα βοηθούσαν να απομονώσουμε την νόσο από το σύνολο των ρευματικών παθήσεων, η διάγνωσή της εξακολουθεί ακόμη και σήμερα να είναι εξαιρετικά δύσκολη και ασαφής. Πρόκειται για μια νόσο με πολλά και διαφορετικά συμπτώματα αλλά με ελάχιστα κλινικά σημεία και ακόμη λιγότερα εργαστηριακά ευρήματα. Μια «αόρατη» κυριολεκτικά νόσος! Μια πάθηση όμως που όσο βελτιώνονται οι επιδημιολογικές μελέτες που την αφορούν, ο επιπολασμός της στον πληθυσμό πλησιάζει το 7%, ίσως και περισσότερο. Πολλοί μάλιστα θεωρούν ότι αποτελεί την δεύτερη σε συχνότητα νόσο του μυοσκελετικού συστήματος μετά την οστεοαρθρίτιδα.


Μπορεί η ινομυαλγία να μην απειλεί άμεσα την ζωή του ασθενούς, να μην προκαλεί παραμορφώσεις, όπως οι σοβαρές ρευματοπάθειες, αλλά καταστρέφει πλήρως την ποιότητα της ζωής του. Άρα, σαν ρευματολόγοι έχουμε να αντιμετωπίσουμε ασθενείς, συνήθως γυναίκες μέσης ηλικίας «στα πρόθυρα νευρικής κρίσης», που πονούν παντού για μεγάλο χρονικό διάστημα και ταυτόχρονα έχουν αϋπνίες και χρόνια κόπωση. Γυναίκες που, λόγω της πάθησής τους, έχουν σχεδόν καταστρέψει την κοινωνική, επαγγελματική, οικονομική και οικογενειακή τους ζωή.


Αυτός ήταν και ο λόγος που η Ομάδα Μελέτης του Χρόνιου Πόνου της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας αποφάσισε να ασχοληθεί με την συγκεκριμένη νόσο. Τέσσερα από τα μέλη της (αλφαβητικά), οι Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Σταυρούλα Δικαίου, Δημήτρης Καρόκης και Σπύρος Νίκας, οι οποίοι τα τελευταία 5 χρόνια, κάθε εβδομάδα, διαβάζουν, αναλύουν  και δημοσιεύουν στον ιστότοπο www.myoskeletiko.com, οποιαδήποτε καινούργια άποψη για τον χρόνιο πόνο παρουσιάζεται στην διεθνή ιατρική βιβλιογραφία, κατέγραψε σε αυτό το βιβλίο όλες τις μέχρι σήμερα γνώσεις που υπάρχουν γι’ αυτή την τόσο περίεργη νόσο.


Στις 170 σελίδες του παρόντος συγγράμματος αναλύουμε περί τις 500 βιβλιογραφικές αναφορές, για όλες τις παραλλαγές, τα συμπτώματα και τις θεραπευτικές προσπάθειες που έχουν γίνει τα τελευταία 30 χρόνια για την ινομυαλγία. Ελπίζουμε ότι καλύψαμε κατά ένα μεγάλο μέρος το συγκεκριμένο θέμα και ότι θα είναι πραγματικά χρήσιμο σε όλους όσους το διαβάσουν.


Οσοι ενδιαφέρονται να αποκτήσουν το βιβλίο μπορούν να στείλουν e-mail στο myoskeletiko@gmail.com.