19-06-2020

Πόσα βήματα χρειάζονται την ημερα για να επιμυκηνθεί σημαντικά η ζωή μας. Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (myoskeletiko@gmail.com)

Πόσα βήματα την ημέρα χρειάζονται για να επιμηκυνθεί σημαντικά η ζωή μας ;;;

Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (myoskeletiko@gmail.com).

 

Μία από τις βασικές συστάσεις που δίνουν όλοι οι γιατροί είναι: Η άσκηση κάνει καλό και πρέπει όλοι μας να ασκούμεθα όσο το δυνατόν περισσότερο. Το πρόβλημα είναι ότι σπάνια, γιατρός και ασθενής, συμφωνούν στο είδος της άσκησης και στην διάρκεια της άσκησης που πρέπει κάθε ασθενής να εφαρμόσει. Πιστεύω ότι ενώ όλοι μας συμφωνούμε ότι κάθε θεραπευτική αγωγή πρέπει να είναι φτιαγμένη στα μέτρα του κάθε ασθενούς, στην διαιτητική αγωγή και στην σωματική άσκηση ο ασθενής σπάνια ακολουθεί τις συμβουλές του γιατρού και συνήθως κάνει ότι αυτός νομίζει καλύτερο, εστιάζοντας περισσότερο στην ποιότητα της ζωής του και λιγότερο στην διάρκειά της.

Γιαυτό και μελέτες όπως αυτή του τίτλου εκτελεσμένες από κατά τεκμήριο καλούς επιστήμονες και δημοσιευμένες πρόσφατα σε ένα από τα καλύτερα περιοδικά, το JAMA, σπάνια γίνονται αποδεκτές από τους ασθενείς μας όσο και εάν προσπαθήσουμε να τους πείσουμε. Οι λόγοι είναι πολλοί, μερικοί όμως από αυτούς οφείλονται στην φυσική αδυναμία των ασθενών να εκτελέσουν τις συγκεκριμένες συστάσεις.

Η σχετική μελέτη αφορούσε  4.800 περίπου Αμερικανούς ηλικίας 40 ετών και περισσότερο και κατέληξε σε ένα λογικό από κάθε απόψη συμπέρασμα: Οσο περισσότερο περπατά κάποιος τόσο λιγότερο κινδυνεύει να πεθάνει τα επόμενα 10 χρόνια. Μάλιστα για είναι πιο σαφές το αποτέλεσμα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι εάν κάποιος κάνει 8.000 βήματα την ημέρα, δηλαδή περίπου 5 χιλιόμετρα, τότε οι πιθανότητές του να πεθάνει μειώνονται στις μισές ή και στα 2/3 κατά περίπτωση και η σύσταση αφορά γυναίκες και άνδρες ανεξάρτητα από φυλή και ηλικία.

Επειδή τα τελευταία χρόνια έχω εφαρμόσει προσωπικά την βάδιση σαν μέρος της θεραπείας για τα καρδιαγγειακά προβλήματα που με απασχολούν, μπορώ να διαβεβαιώσω ότι μία ώρα βάδιση την ημέρα, με ρυθμό ένα βήμα ανά δευτερόλεπτο, καλύπτει περίπου 6000 βήματα. Για να φθάσει λοιπόν κάποιος στα 8000 βήματα χρειάζεται να περπατά με αυτόν τον ρυθμό για περίπου 1,5 ώρα την ημέρα.

Και εδώ αρχίζουν τα πρακτικά προβλήματα:

1) Για έναν άνθρωπο που ζει στην πόλη είναι αρκετές φορές ιδιαίτερα δύσκολο να βρεί την κατάλληλη διαδρομή κοντά στο σπίτι του για να περπατήσει 1,5 ώρα κάθε μέρα.

2) Οι καιρικές συνθήκες πολλές φορές εμποδίζουν την καθημερινή εφαρμογή  του προγράμματος σε εξωτερικό χώρο.

Η λύση βέβαια είναι το γυμναστήριο ή ένα μηχάνημα βάδισης σε κάποιο μέρος του σπιτιού. Οσοι όμως έχουν εφαρμόσει αυτή την λύση έχουν διαπιστώσει ότι δεν διαρκεί για περισσότερο από 2-3 χρόνια και εκφυλίζεται προοδευτικά.

Εάν παρόλα αυτά την εφαρμόσουμε τότε διαπιστώνουμε ότι για έναν άνθρωπο που εργάζεται, μιάμιση ώρα την ημέρα για περπάτημα είναι τεράστιος χρόνος που πρακτικά είναι αδύνατον να βρεθεί κάθε ημέρα παρά μόνο κάποιες ημέρες την εβδομάδα. Οι ερευνητές μάλιστα είναι και αυστηροί διότι δεν επιτρέπουν εκπτώσεις στον αριθμό των βημάτων τονίζοντας ότι για αριθμό βημάτων κάτω των 4000 την ημέρα οι πιθανότητες είναι 77 θάνατοι στα 1000 άτομα κάθε χρόνο, ενώ για αριθμό βημάτων από 4000 έως 8000 την ημέρα, οι θάνατοι στα 1000 άτομα είναι 21 κάθε χρόνο και μόνο σε αυτούς που επιτυγχάνουν 8000 βήματα την ημέρα και περισσότερο ο αριθμός των θανάτων στα 1000 άτομα είναι 5 έως 7 κάθε χρόνο.

Υπάρχει όμως και κάτι ακόμη πιο σοβαρό. Πόσο είναι το ποσοστό των άνθρώπων που θα διατηρήσουν υγιείς τις αρθρώσεις των κάτω άκρων τους εάν περπατούν 8000 βήματα κάθε μέρα και 10 χρόνια. Ο συνεχής τραυματισμός λόγω της βάδισης σε μία όχι και τόσο τέλεια άρθρωση γονάτων, ποδοκνημικών ή/και ισχίων για γενετικούς (δομικούς) λόγους ή από παλαιούς τραυματισμούς ή ακόμη και από μια απλή παχυσαρκία σίγουρα θα την βλάψει τόσο ώστε για τα επόμενα 10 χρόνια να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί, τουλάχιστον στο βαθμό που απαιτούν οι ερευνητές της σχετικής εργασίας.

Επομένως η μελέτη είναι καλή αλλά αφορά άτομα που δεν εργάζονται 8-10 ώρες την ημέρα, δεν έχουν οικογενειακές υποχρεώσεις, ζουν σε ένα ευχάριστο περιβάλλον, έχουν την οικονομική άνεση να πληρώνουν γυμναστήριο ή να αγοράσουν μηχάνημα βάδισης και μεγάλο σπίτι για να το τοποθετήσουν και όλα αυτά και πολλά άλλα για 10 ή πολύ περισσότερα χρόνια.

Εάν μάλιστα εφαρμοσθεί σε συνταξιούχους που έχουν πολλά από τα παραπάνω αλλά πάλι όχι όλα, αυτοί δεν έχουν τις κατάλληλες αρθρώσεις για να περπατούν 8000 βήματα την ημέρα, κάθε ημέρα και εάν στην αρχή τις διαθέτουν μετά από λίγο χρονικό διάστημα θα παρουσιάσουν σωματικά προβλήματα.

Εάν κάποιος συνθέσει μαζί με αυτή την μελέτη και όλες τις σχετικές μελέτες που έχουμε δημοσιεύσει παλαιότερα στο www.myoskeletiko.com, νομίζω ότι εάν κάποιος περπατά μισή ώρα καθε ημέρα με ρυθμό ένα βήμα το δευτερόλεπτο σχολαστικά και την υπόλοιπη ημέρα δεν παραμένει ξαπλωμένος, αλλά περπατά τόσο ώστε να καλύπτει τις καθημερινές ανάγκες του, τότε πρέπει να πλησιάζει τα 5000-6000 βήματα ανά ημέρα. Ο αριθμός αυτός είναι εφικτός για κάθε ηλικία και δεν επιβαρύνει τις αρθρώσεις των κάτω άκρων.

Το συμπέρασμα είναι δεν ζούμε για να περπατάμε, αλλά περπατάμε τόσο ώστε όσο ζήσουμε να ζήσουμε καλά!!!!

 

Πηγή= JAMA March 24, 2020 Audio Highlights JAMA. 2020;323(12):e200014. doi:10.1001/jama.2020.0014