19-11-2020

Η άσκηση μειώνει την ανάγκη χρήσης αναλγητικών φαρμάκων στην οστεοαρθρίτιδα. Αλεξάνδρα-Ρεγγίνα Τσαντίλη, Φυσικοθεραπεύτρια (tsantilial@gmail.com).

Η άσκηση μειώνει την ανάγκη χρήσης αναλγητικών φαρμάκων στην οστεοαρθρίτιδα.

Αλεξάνδρα-Ρεγγίνα Τσαντίλη, Φυσικοθεραπεύτρια (tsantilial@gmail.com).

 

Όπως όλοι γνωρίζουμε ο πόνος αποτρέπει την κίνηση και δυσχεραίνει τις δραστηριότητες της καθημερινότητας. Οι πάσχοντες από οστεοαρθρίτιδα στα γόνατα και τα ισχία, που είναι και οι αρθρώσεις που πλήττονται συχνότερα και δυσχεραίνουν τη διαβίωση, καταφεύγουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα στα απλά αναλγητικά, τα αντιφλεγμονώδη και τα οπιοειδή φάρμακα, συχνά με φτωχά αποτελέσματα και πολλές παρενέργειες. Γι’ αυτό και σήμερα, τα θεραπευτικά πρωτόκολλα εντάσσουν την άσκηση με τις ευεργετικές της ιδιότητες στην αντιμετώπιση πολλών επώδυνων μυοσκελετικών παθήσεων.

Αυτό ακριβώς επιβεβαιώνει πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Βρετανικό Περιοδικό Sports Medicine που έδειξε ότι η στοχευμένη άσκηση που επιμελείται φυσικοθεραπευτής σε ασθενή με οστεοαρθρίτιδα γόνατος και ισχίου που παρακολουθεί συγκεκριμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης προσαρμοσμένο στις συνήθειες της καθημερινότητάς του, αποτελεί βασικό στοιχείο της αναλγητικής θεραπείας του.

Με στόχο κατά πόσο επηρεάζεται η ανάγκη λήψης αναλγητικών στους ασκούμενους, το πρόγραμμα διάρκειας 8 εβδομάδων περιλάμβανε εκπαίδευση από φυσιοθεραπευτή 2-3 φορές την εβδομάδα καθώς και 12 συνεδρίες με ασκήσεις νευρομυϊκής διευκόλυνσης 2 φορές την εβδομάδα για 60΄. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν 16.499 άτομα εκ των οποίων 73% γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας τα 85 έτη, ενώ η ένταση του πόνου αξιολογήθηκε με την οπτική κλίμακα του πόνου VAS (0–100).

Η μελέτη κατέληξε ότι η χρήση αναλγητικών μειώθηκε τόσο στους ασθενής με ΟΑ ισχίου όσο και γόνατος, και μάλιστα ότι το 52% χρησιμοποίησε πιο ελαφριά αναλγητικά ή διακεκομμένη λήψη τους, ενώ βάσει της κλίμακας VAS ο πόνος μειώθηκε κατά 13 μονάδες.

Η συγκεκριμένη μελέτη επιβεβαιώνει για ακόμα μια φορά ότι η άσκηση αντιμετωπίζει επιτυχώς το κύριο σύμπτωμα της νόσου, που είναι ο πόνος, αλλά και τον περιορισμό της λειτουργικότητας, χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες, αρκεί ο ασθενής να εκπαιδεύεται και να παρακολουθείται από εξειδικευμένο φυσικοθεραπευτή, το πρόγραμμα να είναι εξατομικευμένο και να συμβαδίζει με τη πορεία της νόσου.

 

Πηγή: Thorlund JB, Roos EM, Goro P, Ljungcrantz EG, Grønne DT, Skou ST. Patients use fewer analgesics following supervised exercise therapy and patient education: an observational study of 16499 patients with knee or hip osteoarthritis. Published online September 21, 2020. Br J of Sports Med. doi:10.1136/bjsports-2019-101265