09-03-2020

Πόσο επηρεάζει η άσκηση τις συνήθεις εργαστηριακές εξετάσεις;;; Αλεξάνδρα-Ρεγγίνα Τσαντίλη, φυσικοθεραπεύτρια (tsantilial@gmail.com)

Πόσο επηρεάζει η άσκηση τις συνήθεις εργαστηριακές εξετάσεις;;;

Αλεξάνδρα-Ρεγγίνα Τσαντίλη, φυσικοθεραπεύτρια (tsantilial@gmail.com)

 

Τα ευεργετικά αποτελέσματα της άσκησης επιβεβαιώνονται ακόμα μια φορά σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο PLoS One που έδειξε ότι η σωματική άσκηση επηρεάζει θετικά τα επίπεδα αρκετών σημαντικών βιοδεικτών στο αίμα.
Ενώ η καλή φυσική κατάσταση και η άσκηση αναγνωρίζονται ως σημαντικοί παράγοντες για την υγεία και τον περιορισμό του καρδιαγγειακού κινδύνου και άλλων νοσημάτων, ωστόσο οι πληροφορίες από μελέτες σχετικά με την επίδραση της άσκησης στα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων του αίματος είναι σπάνιες.
Αυτό το κενό έρχεται να καλύψει η παρούσα έρευνα στην οποία συμμετείχαν 80.111 άτομα ηλικίας 18-34 ετών τα οποία αξιολογήθηκαν ως προς την επίδραση των αερόβιων ασκήσεων και των ασκήσεων ενδυνάμωσης σε 26 βιοδείκτες.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι περισσότερες ημέρες άσκησης την εβδομάδα συνδέονταν σημαντικά με χαμηλότερα επίπεδα γλυκόζης, γλυκοζιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c), χοληστερόλης (ολικής & LDL), τριγλυκεριδίων, εκτιμώμενου ρυθμού σπειραματικής διήθησης (eGFR) και C - αντιδρώσας πρωτεΐνης (CRP), ενώ αντίθετα αυξάνονταν τα επίπεδα της HDL-χοληστερόλης, του σιδήρου και του ποσοστού κορεσμού τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.
Ως γνωστόν οι εργαστηριακές εξετάσεις παρέχουν πληροφορίες για τη διάγνωση και την αντιμετώπιση διαφόρων παθήσεων και η ανωτέρω έρευνα επιβεβαιώνει ότι ο τύπος της άσκησης (αερόβιας ή/και μυϊκής ενδυνάμωσης) και η συχνότητά της επηρεάζουν σημαντικά τα αποτελέσματά τους επομένως και την υγεία των εξεταζόμενων τεκμηριώνοντας την προληπτική δυναμική αλλά και τη θεραπευτική αξία της φυσικής δραστηριότητας στην αντιμετώπιση πολλών νοσημάτων.

 

Πηγή: Fragala MS, Chaump M, Kaufman HW, Kroll MH. Associations of aerobic and strength exercise with clinical laboratory test values. PLoS One doi: 10.1371/journal.pone.0180840. eCollection 2017.