05-02-2018

Νέο φάρμακο για την οστεοαρθρίτιδα. Το ιερό δισκοπότηρο ή μια ακόμη απογοήτευση;Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (myoskeletiko@gmail.com).

Νέο φάρμακο για την οστεοαρθρίτιδα. Το ιερό δισκοπότηρο ή μια ακόμη απογοήτευση;Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (myoskeletiko@gmail.com).
 
Οπως είναι γνωστό και το έχουμε αναλύσει επανειλημένα από τον ιστότοπο, η οστεοαρθρίτιδα είναι η παλαιότερη, συχνότερη και ακριβότερη νόσος του ανθρώπου και τουλάχιστον μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποιο φάρμακο που να την ελέγχει πλήρως. Λογικό λοιπόν είναι ότι εάν εμφανισθεί κάποιο φάρμακο που να έχει κάποιες αντιοστεοαρθριτικές δυνατότητες να προηγείται έναντι άλλων στην όποια αξιολόγηση από τις αρμόδιες αρχές.
Η Αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία  Medivir AB, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι για το φάρμακό της MIV-711, η FDA (Food and Drug Administration) αποφάσισε να το εξετάσει κατά προτεραιότητα (fast track).
Το MIV-711 φαίνεται ότι μπορεί να επιβραδύνει αλλά και σε μερικές περιπτώσεις να αναστρέψει την εξέλιξη της οστεοαρθρίτιδας. Η δράση του αφορά την εκλεκτική αναστολή της καθεψίνης Κ, που σύμφωνα με τους ερευνητές αποτελεί το κυριότερο πρωτεϊνικό ένζυμο που προκαλεί διάσπαση του κολλαγόνου τόσο των οστών όσο και του αρθρικού χόνδρου.
Εάν τα αποτελέσματα του ελέγχου από την FDA είναι θετικά τόσο για την δράση όσο και για τις ανεπιθύμητες ενέργειες του MIV-711, τότε ίσως βρισκόμαστε μπροστά σε μια καινούργια σημαντική ανακάλυψη της φαρμακολογίας.
 
Πηγή = FDA