24-06-2023

Επίσημη Ανακοίνωση της Αμερικανικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας που διαχωρίζει το φυσιολογικό γήρας από τις Ενδοκρινολογικές Παθήσεις που το συνοδεύουν.

Επίσημη Ανακοίνωση της Αμερικανικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας

που διαχωρίζει το φυσιολογικό γήρας από τις Ενδοκρινολογικές Παθήσεις που το συνοδεύουν.

 

Μια νέα επιστημονική ανακοίνωση που κυκλοφόρησε σήμερα (19 Ιουνίου 2023), από την Ενδοκρινολογική Εταιρεία, και δημοσιεύθηκε στο Journal of Clinical Endocrinology &; Metabolism, υπογραμμίζει τις διαφορές μεταξύ των μορφών της γήρανσης που είναι φυσιολογικές και μερικές φορές υπερ-αντιμετωπίζονται και εκείνων όπως τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και η οστεοπόρωση που μπορούν να αντιμετωπιστούν και αξίζουν περισσότερη προσοχή.

Η Ανακοίνωση επικεντρώνεται στις κοινές ενδοκρινικές αλλαγές στους ηλικιωμένους, συμπεριλαμβανομένης της εμμηνόπαυσης και της ανάπτυξης διαβήτη, οστεοπόρωσης και διαταραχών του θυρεοειδούς. Ο στόχος της δήλωσης είναι να ενημερώσει τη μελλοντική έρευνα σχετικά με την πρόληψη και τη θεραπεία των προβλημάτων ενδοκρινικής υγείας που σχετίζονται με την ηλικία.

«Η κατανόηση των παραγόντων που επηρεάζουν τις ορμονικές αλλαγές με την ηλικία και πότε πρέπει να διορθωθούν είναι ένας συναρπαστικός τομέας έρευνας», δήλωσε η πρόεδρος της ομάδας συγγραφής Anne Cappola, MD, University of Pennsylvania Perelman School of Medicine, Philadelphia, Pennsylvania. «Ο αριθμός των ηλικιωμένων αυξάνεται παγκοσμίως και είναι σημαντικό να διατηρήσουμε την υγεία και την ποιότητα ζωής τους. Η διαφοροποίηση των φυσιολογικών αλλαγών υγείας που σχετίζονται με την ηλικία από εκείνες που σχετίζονται με μια ενδοκρινική πάθηση μας κατευθύνει πότε πρέπει να αντιμετωπιστεί και το πιο σημαντικό πότε δεν πρέπει να αντιμετωπιστούν τα συμπτώματα που σχετίζονται με την ηλικία.

Βασικά σημεία της ανακοίνωσης:

  • Τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης είναι κοινά, ποικίλουν σε βαθμό βαρύτητας και μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά με μια ποικιλία φαρμάκων, αλλά αυτά τα συμπτώματα εξακολουθούν να υποθεραπεύονται.
  • Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να αποφασιστεί πότε οι ηλικιωμένοι πρέπει να λαμβάνουν θεραπεία υποκατάστασης τεστοστερόνης και να κατανοηθούν οι δυσμενείς επιπτώσεις της θεραπείας στις καρδιακές παθήσεις και τις παθήσεις του προστάτη.
  • Απαιτούνται περισσότερα δεδομένα για τον προσδιορισμό των βέλτιστων θεραπευτικών στόχων σε ηλικιωμένους με διαβήτη.
  • Τα κατάγματα συχνά δεν αναγνωρίζονται ότι σχετίζονται με την οστεοπόρωση, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι ηλικιωμένοι ασθενείς με κάταγμα να μην αντιμετωπίζονται για να αποτρέψουν το επόμενο κάταγμά τους.
  • Απαιτούνται μέθοδοι για τη διάκριση μεταξύ των αλλαγών που σχετίζονται με την ηλικία στη λειτουργία του θυρεοειδούς και του πρώιμου υποθυρεοειδισμού.
  • Καμία θεραπεία για την αύξηση της έκκρισης αυξητικής ορμόνης ή της δράσης δεν έχει εγκριθεί επί του παρόντος ως παρέμβαση αντιγήρανσης και οι κίνδυνοι μπορεί να υπερτερούν των οφελών.
  • Ορισμένες έρευνες έχουν δείξει οφέλη από τη συμπλήρωση βιταμίνης D σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, αλλά λείπουν τυποποιημένες κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τα κατάλληλα επίπεδα βιταμίνης D.

"Η ανακοίνωση συζητά ακόμη πώς τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και η οστεοπόρωση συχνά υποαντιμετωπίζονται στον ηλικιωμένο πληθυσμό, παρά τις ενδείξεις ότι οι θεραπείες είναι ασφαλείς και αποτελεσματικές", δήλωσε η Δρ Cappola. «Η θεραπεία αυτών των συμπτωμάτων και ο έλεγχος για κοινές ενδοκρινικές παθήσεις που αναπτύσσονται ή επιδεινώνονται με την ηλικία θα μπορούσε πραγματικά να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ηλικιωμένων».

Ενδοκρινολογική Εταιρεία:  https://academic.oup.com/jcem/advance-article/doi/10.1210/clinem/dgad225/7192004

Πρόκειται για απλή μετάφραση της Ανακοίνωσης χωρίς καμία παρέμβαση από εμένα και φυσικά χωρίς κριτική. Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του NTK Institute.

Το κείμενο που το συνοδεύει είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για Ενδοκρινολόγους