06-06-2023

Οστεοπόρωση. Τρείς σημαντικές μελέτες που δημοσιεύθηκαν τον Μάϊο του 2023. Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (www.myoskeletiko.com).

Οστεοπόρωση. Τρείς σημαντικές μελέτες που δημοσιεύθηκαν τον Μάϊο του 2023.

Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (www.myoskeletiko.com).

 

 1. Η κυφοπλαστική δεν μειώνει αλλά αυξάνει την θνησιμότητα των ηλικιωμένων μετά από οστεοπορωτικό κατάγματα της ΟΜΣΣ.

Τα τελευταία χρόνια δημοσιεύθηκαν επιδημιολογικές μελέτες που κατέληγαν στο συμπέρασμα ότι η κυφοπλαστική στην ΟΜΣΣ, μετά από οστεοπορωτικό κάταγμα σε υπερήλικες μείωνε την θνησιμότητα συγκριτικά με την μη χειρουργική αντιμετώπιση του ασθενούς.

Για να διερευνήσουν το θέμα έγινε μια τεράστια αναδρομική μελέτη από τους ερευνητές του Αμερικάνικου ασφαλιστικού οργανισμού Medicare σε 235,317 ασθενείς ηλικίας από 81,1 +- 8,3 ετών εκ των οποίων το 85,8% γυναίκες.  Στην μελέτη ελέγχθηκαν περιστατικά από το 2017 έως το 2019.

Τα αποτελέσματα έδειξαν μετά από αναδρομική στατιστική ανάλυση ότι οι ασθενείς οι οποίοι υπέστησαν κυφοπλαστική είχαν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από αυτούς που δεν υπέστησαν χειρουργική επέμβαση και αντιμετωπίσθηκαν συντηρητικά. Τα ευρήματα δείχνουν ότι οι συννοσηρότητες και τα άλλα ηλικιακά προβλήματα βαραίνουν πολύ περισσότερο στους υπερήλικες ασθενείς μετά από την χειρουργική επέμβαση (HR (95% CI) = 1.81) παρά μετά την συντηρητική αγωγή. Οι συγγραφείς καταλήγουν ότι η κυφοπλαστική στους υπερήλικες δεν πρέπει να προτιμάται (2023, doi: 10.1007/s00198-023-06796-6). 

 2.Ποιοι είναι οι βιολογικοί δείκτες οι οποίοι δείχνουν την πιθανότητα ανάπτυξης Οστεοπόρωσης σε διαβητικούς.

Η πιθανότητα οστεοπορωτικού κατάγματος σε ασθενείς που πάσχουν από διαβήτη τύπου Ι ή ΙΙ είναι γνωστή και τεκμηριωμένη. Το ερώτημα που δεν έχει απαντηθεί ακόμη είναι εάν υπάρχουν κάποιοι γενικοί βιολογικοί δείκτες ή κάποιοι από τους ειδικούς διαβητικού δείκτες οι οποίοι θα μπορούσαν να μας κατευθύνουν να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα προληπτικά.

Τόσο ο IOF (Παγκόσμιος Οργανισμός Οστεοπόρωσης) όσο και η ECTS (H Ευρωπαϊκή Εταιρεία Μελέτης των Οστών) οργάνωσαν μια ομάδα από ειδικούς για να μελετήσουν βιβλιογραφικά το θέμα.

Μελετήθηκαν όλοι οι πιθανοί βιολογικοί και ειδικοί διαβητικοί δείκτες σε όλες τις μελέτες που είχαν δημοσιευθεί στην διεθνή βιβλιογραφία. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε τους διαβητικούς προληπτικά όπως όλους τους υπόλοιπους ασθενείς. Μόνο οι διακυμάνσεις του HbA1c μπορούν να μας δώσουν μια εικόνα του κινδύνου εμφάνισης οστεοπορωτικού κατάγματος στους διαβητικούς (2023, DOI: 10.1210/clinem/dgad255).

3. Διφωσφονικά και εγκεφαλικό επεισόδιο. Μία τεράστια μετανάλυση.

 Κάποιες παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι τα διφωσφονικά μειώνουν την εμφάνιση εγκεφαλικών επεισοδίων, το ερώτημα αυτό προσπάθησαν να διερευνήσουν οι συγγραφείς αυτής της μελέτης με μία μετανάλυση 21 μελετών, 14 επιδημιολογικών και 7 τυχαιοποιημένων διπλών τυφλών, που αφορούσαν 741.274 ασθενείς.

Τις  μελέτες τις ανέσυραν από όλους τους σχετικούς ιστότοπους (PubMed, Embase, Scopus, και Cochrane libraries) μέχρι τον Αύγουστο του 2022.

Τα αποτελέσματα τους έδειξαν ότι τα διφωσφονικά συνδέονται με μία μείωση του κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο κυρίως στις επιδημιολογικές και όχι τόσο έντονη στις διπλές τυφλές ελεγχόμενες μελέτες. Οι ερευνητές συστήνουν ότι το εύρημα αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό και καλόν θα ήταν να ερευνηθεί σε βάθος (2023 May  doi: 10.1007/s00198-023-06781-z).