01-12-2018

Βιταμίνη D και Κεφαλαλγία (2). Μια νεότερη μελέτη επιβεβαιώνει μια παλαιότερη! Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (myoskeletiko@gmail.com).

Βιταμίνη D και Κεφαλαλγία (2). Μια νεότερη μελέτη επιβεβαιώνει μια παλαιότερη!
Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (myoskeletiko@gmail.com).
 
 
 
Είναι αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια η βιταμίνη D έχει γίνει διεθνώς ένα θέμα έντονης ιατρικής αντιπαράθεσης. Αλλοι πιστεύουν ότι η παρουσία της σε φυσιολογικά πλαίσια προλαμβάνει ή θεραπεύει διάφορες σοβαρές παθήσεις, ενώ άλλοι υποπτεύονται ότι πίσω από την υπερβολική δημοσιότητα που έχει λάβει το θέμα κρύβονται οικονομικά συμφέροντα. 
Προσωπικά έχω τοποθετηθεί αρκετές φορές υπερ των πρώτων, διότι δεν μπορώ να κατανοήσω τι οικονομικό κέρδος μπορεί να αποκομίσει κάποιος όταν διαφημίζει την έκθεση ενός ατόμου 20-30 λεπτά καθημερινά ή ακόμη και 3 φορές την εβδομάδα στον ήλιο. Εκτός και εάν ο ήλιος είναι φαρμακευτική εταιρεία με σλόγκαν «το σπίτι που δεν το βλέπει ο ήλιος το βλέπει ο γιατρός».
Επειδή όμως «ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιο» όπως έλεγαν και οι αρχαίοι, εγώ θα συνεχίσω να δημοσιεύω μελέτες που υποστηρίζουν την ανάγκη διατήρησης φυσιολογικών επιπέδων βιταμίνης D στον οργανισμό για την αποφυγή διαφόρων παθήσεων, ακόμη και άν η παθοφυσιολογική ερμηνεία τους δεν έχει ακόμη διευκρινισθεί.
Πριν 1,5 περίπου χρόνο είχαμε δημοσιεύσει στο myoskeletiko.com μια μελέτη σχετική με την παρουσία κεφαλαλγιών σε ανεπάρκεια της βιταμίνης D (η μελέτη επαναδημοσιεύεται στο τέλος του άρθρου).
Μια νέα πρόσφατη μελέτη έρχεται να επαληθεύσει την παλαιότερη.
Οι ερευνητές καταλήγουν ότι τα αποτελέσματά τους δείχνουν ότι η ανεπάρκεια ή η έλλειψη βιταμίνης D συνδυάζεται σε ποσοστό 53,7% με κεφαλαλγία τύπου ημικρανίας και προτείνουν ότι σε άτομα που πάσχουν από την νόσο θα πρέπει να μετράται το επίπεδο της βιταμίνης D στο αίμα και εάν είναι χαμηλό να διορθώνεται (Togha M, Jahromi SR, Ghorbani Z, Martami F, Seifishahpar M. Serum vitamin D status in a group of migraine patients compared with healthy controls: a case-control study [published online October 20, 2018]. Headache. doi: 10.1111/head.13423).
Επειδή λίγο πολύ οι περισσότερες μελέτες που αφορούν την βιταμίνη D και διάφορες παθήσεις καταλήγουν με την ίδια προτροπή, θεωρώ ότι δεν είναι και τόσο φοβερό όταν κάποιος γιατρός διαπιστώνει ότι ένας ασθενής παρουσιάζει παθολογικά χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης D να προσπαθήσει να τα διορθώσει.
 
Το παλαιότερο άρθρο:
Βιταμίνη D και Κεφαλαλγία. Μια απρόσμενη συσχέτιση! Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης. Ρευματολόγος. (myoskeletiko@gmail.com). 
 
Φινλανδοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Kuopio, ανέλυσαν το ιστορικό 2601 ασθενών, κυρίως ανδρών,  ηλικίας από 42 έως  60 ετών για αναζήτηση χρόνιας κεφαλαλγίας. Για να αξιολογηθεί μια κεφαλαλγία έπρεπε να ήταν συχνή, ή κατά την διάρκεια της εβδομάδας, ή κατά την διάρκεια της ημέρας. Από αυτούς οι 250 (9,6%) παρουσίαζαν κεφαλαλγίες και  ο μέσος oρος της συγκέντρωσης της βιταμίνης D στον ορό τους ήταν 43,4 nmol/L (SD 18.9, min-max 7.8–136.1 nmol/L) δηλαδή κάτω των 10 ng/ml, δηλαδή παρουσίαζαν σημαντική ανεπάρκεια. Οσοι από αυτούς παρουσίαζαν συχνούς πονοκεφάλους είχαν μέσο όρο βιταμίνης D 38,3 nmol/L, ενώ οι υπόλοιποι παρουσίαζαν μεν κεφαλαγία αλλά η συχνότητα των κρίσεων ήταν λιγότερο έντονη από τους προηγούμενους και ο μέσος όρος της βιταμίνης D σε αυτούς ήταν 43,0 nmol/L. Η διαφορά, σύμφωνα με τους ερευνήτες, ήταν στατιστικά λίαν σημαντική στο επίπεδο του p κατώτερο του 0,001. Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν ότι τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D είναι συμβατά με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης κεφαλαλγιών στους άνδρες.
 
Πηγή= Virtanen J., et al. Low serum 25-hydroxyvitamin D is associated with higher risk of frequent headache in middle-aged and older men. Scientific Reports 7, Article number: 39697, 2017.