05-03-2018

Στα χνάρια φαρμάκου που θα προλαμβάνει την οστεοαρθρίτιδα.Κων/να Κούρου, Ορθοπαιδικός Χειρουργός (k_kourou@otenet.gr)

Στα χνάρια φαρμάκου που θα προλαμβάνει την οστεοαρθρίτιδα.
Κων/να Κούρου, Ορθοπαιδικός Χειρουργός (k_kourou@otenet.gr)
 
 
 
Ο αρθρικός χόνδρος των ενηλίκων έχει μικρή ικανότητα για επιδιόρθωση και οι τραυματισμοί των αρθρώσεων συχνά οδηγούν σε οστεοαρθρίτιδα (ΟΑ), που χαρακτηρίζεται από απώλεια θεμέλιας ουσίας, υπερτροφία και απόπτωση των χονδροκυττάρων. Η φλεγμονή που προκαλείται από την Ιντερλευκίνη -6 (IL-6) έχει αναγνωριστεί ως ένας κρίσιμος παράγοντας μεταβολικών αλλοιώσεων σε αρθρώσεις ποντικών και ανθρώπων, με αποτέλεσμα μια διαδικασία προώθησης που οδηγεί στην έκφραση των ενζύμων αποικοδόμησης της θεμέλιας ουσίας και της ίδιας της IL-6. 
Η παρούσα μελέτη δείχνει ότι η σηματοδότηση μέσω της γλυκοπρωτεΐνης 130 (gp130), τον κοινό υποδοχέα για την IL-6, μπορεί να έχει επιλεκτικές επιδράσεις, τόσο για το περιβάλλον όσο και την κυτταροκίνη, στα αρθρικά χονδροκύτταρα και ότι ένας ρυθμιστής μικρού μορίου gp130 μπορεί να εγείρει αντιφλεγμονώδη και αντιεκφυλιστική σηματοδότηση. 
Μέθοδοι μελέτης υψηλής απόδοσης 170.000 ενώσεων ταυτοποίησε ένα μικρό μόριο γλυκοπρωτεΐνης που ονομάζεται ρυθμιστής της ανάπτυξης και διαφοροποίησης του αρθρικού χόνδρου (regulator of cartilage growth and differentiation: RCGD 423) που προάγει την άτυπη ομοδιμερή σηματοδότηση απουσία συνδετών κυτταροκίνης προκαλώντας παροδικές αυξήσεις στο MYC και pSTAT3 ενώ καταστέλλει την oncostatin M και την IL-6- mediated activation των ERK και NF-κΒ.
Αυτό το μικρό μόριο αύξησε τον πολλαπλασιασμό, ενώ μείωσε την απόπτωση και τις υπερτροφικές αποκρίσεις σε χονδροκύτταρα ενηλίκων in vitro. Σε ένα μοντέλο μερικής μηνισκεκτομής αρουραίων, το RCGD 423 μείωσε σημαντικά την υπερτροφία των χονδροκυττάρων, την απώλεια και την εκφύλιση, ενώ αύξησε τον πολλαπλασιασμό των χονδροκυττάρων πέρα από αυτό που παρατηρήθηκε σε απάντηση σε τραυματισμό. Επιπλέον, η RCGD 423 βελτίωσε την επούλωση του αρθρικού χόνδρου σε μοντέλο πλήρους πάχους οστεοχόνδρινου ελλείμματος αρουραίου, αυξάνοντας τον πολλαπλασιασμό των μεσεγχυματικών κυττάρων στο έλλειμμα, αναστέλλοντας ταυτόχρονα τη διάσπαση της θεμέλιας ουσίας του αναγεννηθέντος de novo αρθρικού χόνδρου. 
Τα αποτελέσματα αυτά ανοίγουν νέες προοπτικές στην αποκατάσταση του αρθρικού χόνδρου μέσω μικρών μορίων που δρουν ως διαμεσολαβητές στη σηματοδότηση της gp130. Ανοίγει έτσι ένα καινούργιο μονοπάτι για την δημιουργία ενός πιθανού φάρμακου ικανού να τροποποιήσει τη σηματοδότηση της γλυκοπρωτεΐνης 130 προλαμβάνοντας την εκφύλιση του αρθρικού χόνδρου και προωθώντας την επιδιόρθωσή του αναστέλλοντας τελικά την οστεοαρθρίτιδα.
 
Πηγή: Shkhyan R.,et al. Drug-induced modulation of gp130 signalling prevents articular cartilage degeneration and promotes repair | Annals of the Rheumatic Diseases. 18 February 2018.