04-07-2017

Ανανεώνεται ο αρθρικός υμένας; Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (myoskeletiko@gmail.com).

Ανανεώνεται ο αρθρικός υμένας;
Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (myoskeletiko@gmail.com).
 
 
Ένα από τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στην οστεοαρθρίτιδα είναι ότι τα χονδροκύτταρα του αρθρικού χόνδρου, πάσχουν χρονίως και δεν ανανεώνονται. Αυτός είναι και ο λόγος που θεραπείες που στοχεύουν στα χονδροκύτταρα ή καλύτερα στην αύξηση της παραγωγής κάποιων ουσιών ή δομικών στοιχείων από αυτά, συνήθως αποτυγχάνουν. Το ρητό «ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος» εφαρμόζεται  πλήρως  σε αυτές τις περιπτώσεις.
Αντίθετα τα κύτταρα του αρθρικού υμένα της άρθρωσης, όπως πιστεύουν κάποιοι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Aberdeen και του Centre for Arthritis and Musculoskeletal Health, έχουν την δυνατότητα να ανανεώνονται. Αυτό συμβαίνει διότι, όπως διαπίστωσαν σε ανθρώπους, υπάρχουν μέσα στον αρθρικό υμένα βλαστοκύτταρα, τα οποία όταν τραυματισθεί ο αρθρικός υμένας έχουν την δυνατότητα να μετατρέπονται σε υμενοκύτταρα και να επιδιορθώνουν πλήρως την λειτουργική ικανότητα του αρθρικού υμένα. Σύμφωνα με τα πειράματά τους η υπεύθυνη πρωτεϊνη που προκαλεί αυτή την μετατροπή είναι η Υap η οποία αυξάνεται σε περιπτώσεις βλάβης του αρθρικού υμένα και όταν κατορθώσουμε να την μειώσουμε τοπικά αναστέλλεται και η επιδιόρθωση της βλάβης.
Τα ευρήματα αυτά δείχνουν ότι θεραπείες που στοχεύουν στην αύξηση της παραγωγής προστατευτικών ουσιών για την άρθρωση από τα υμενοκύτταρα, όπως πχ το υαλουρονικό οξύ, είναι δυνατόν να δρούν και σε προχωρημένες βλάβες του αρθρικού υμένα.
 
 
Πηγή: Roelofs Α., et al. Joint morphogenetic cells in the adult mammalian synovium, Nature Communications, doi: 10.1038/ncomms15040, published online 16 May 2017.