13-09-2016

Εξαρτάται η αποτελεσματικότητα της Πρεγκαμπαλίνης από την διάρκεια του πόνου; Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (myoskeletiko@gmail.com)

 
Εξαρτάται η αποτελεσματικότητα της Πρεγκαμπαλίνης από την διάρκεια του πόνου;
Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (myoskeletiko@gmail.com)
 
 
 
Μέχρι πρόσφατα πιστεύαμε ότι όταν η διάρκεια του πόνου είναι μεγάλη τότε η αποτελεσματικότητα της όποιας θεραπείας είναι μειωμένη.
Πρόσφατα (9/2016) ερευνητές από το Hospital de la Princesa της Μαδρίτης, αφού ανέλυσαν τα ευρήματα από 19 τυχαιοποιημένες διπλές τυφλές μελέτες που αφορούσαν περιπτώσεις περιφερικού νευροπαθητικού πόνου, σε 5783 ασθενείς, (3619 σε πρεγκαμπαλίνη και 2164 μάρτυρες), διαπίστωσαν ότι η αποτελεσματικότητα της πρεγκαμπαλίνης δεν μειώνονταν ανάλογα με την διάρκεια του χρόνιου πόνου. Τα ευρήματα αυτά είναι ιδιαίτερα ενδιαφέροντα και εάν επιβεβαιωθούν και από αλλη ομάδα ερευνητών, ίσως αλλάξουν τον τρόπο που αντιλαμβανόμεθα την παθοφυσιολογία του χρόνιου πόνου.
 
Πηγή = Pérez, C., Latymer, M., Almas, M., Ortiz, M., Clair, A., Parsons, B. and Varvara, R. (2016), Does Duration of Neuropathic Pain Impact the Effectiveness of Pregabalin?. Pain Practice. doi: 10.1111/papr.12469