24-05-2016

Κόστος ινομυαλγίας στο κοινωνικό σύνολο. Σ. Δικαίου, Ρευματολόγος, (stavrouladikeou@windowslive.com).

Κόστος ινομυαλγίας στο κοινωνικό σύνολο.
Σ. Δικαίου, Ρευματολόγος, (stavrouladikeou@windowslive.com).
 
 
 
Η ινομυαλγία συσχετίσθηκε με σημαντικό οικονομικό κόστος για τους ίδιους τους ασθενείς, όπως επίσης και για την κοινωνία σύμφωνα με μία Καναδική μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό BMC Musculoskeletal Disorders.
Στην μελέτη αυτή έλαβαν μέρος 57 ασθενείς με ινομυαλγία οι οποίοι ζουν στο Quebec και βρέθηκε ότι στην διάρκεια των 3 μηνών που διήρκησε η μελέτη το μέσο άμεσο κόστος για κάθε ασθενή ήταν 754 $ US (από 0 $ έως 2390 $). Υπολογίστηκε στη συνέχεια το μέσο κόστος να είναι 3016 $ US (από 0 $ έως 9563 $) /ασθενή/έτος.
Στην διάρκεια της τρίμηνης μελέτης το 70% των ασθενών επισκέφθηκε έναν γιατρό και το 65% ζήτησε βοήθεια από άλλους επαγγελματίες υγείας όπως φυσιοθεραπευτές, μασέρ ή βελονιστές.
Τα δύο τρίτα των ασθενών αγόρασαν μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και σχεδόν το 90% έλαβε φάρμακα κατόπιν συνταγογράφησης.
To 52% αγόρασαν φυσικά σκευάσματα, ενώ ένας στους πέντε ασθενείς είχαν το επιπλέον έξοδο της αγοράς διαφόρων ιατρικών βοηθημάτων όπως θερμά επιθέματα, έμπλαστρα, ζώνες οσφύος και ειδικά μηχανήματα TENS (transcutaneous electrical nerve stimulation).
Οι συγγραφείς της μελέτης αναφέρουν  ότι το σύνδρομο της ινομυαλγίας έχει ένα σημαντικό οικονομικό κόστος σε αυτούς που υποφέρουν από αυτό, όπως επίσης στην κοινωνία γενικά και στα εθνικά συστήματα υγείας.
Στην παραπάνω μελέτη κόστους έλαβε μέρος ένα δείγμα ασθενών με  ινομυαλγία που επρόκειτο να συμμετάσχει σε μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη μελέτη με την ονομασία PASSAGE program. H μελέτη αυτή είχε ως στόχο να εκτιμήσει την αποτελεσματικότητα της αυτο-διαχείρισης (self management) στην βελτίωση των συμπτωμάτων της ινομυαλγίας. Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν 48.3 και περίπου το 55% ήταν άνεργοι κατά τους τρείς μήνες πριν την έναρξη της μελέτης. Οι εργαζόμενοι ασθενείς ερωτήθηκαν πόσες ημέρες έλειψαν από την εργασία τους και οι άνεργοι πόσες μέρες αναγκάστηκαν να διακόψουν τις εργασίες στο σπίτι κατά την διάρκεια των τελευταίων τριών μηνών εξαιτίας του πόνου ή εξαιτίας της ανάγκης να επισκεφθούν το γιατρό.
Ο μέσος αριθμός των ημερών που δεν πήγαν στην εργασία τους οι εργαζόμενοι ασθενείς ήταν 5.59 ημέρες/ασθενή. Ο μέσος αριθμός των ημερών κατά τις οποίες δεν μπόρεσαν να διαχειριστούν τις εργασίες στο σπίτι  οι άνεργοι ασθενείς ήταν πολύ υψηλότερος περίπου 25 ημέρες/ασθενή.
Κατά τη διάρκεια της μελέτης χρειάστηκαν 261 $/ασθενή για συνταγογραφούμενα φάρμακα και 102 $ για επισκέψεις σε επαγγελματίες υγείας, όχι γιατρούς. Το κόστος της ιατρικής επίσκεψης υπολογίστηκε περίπου σε 77 $. Κάποιοι ασθενείς αγόρασαν 13 διαφορετικά συνταγογραφούμενα φάρμακα. Η πλειονότητα των ασθενών αγόρασε φάρμακα μη συνταγογραφούμενα και πάνω από τους μισούς φυσικά σκευάσματα.
Συμπερασματικά τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης μας κάνουν σαφές το σημαντικό οικονομικό και κοινωνικό κόστος της ινομυαλίας και την ανάγκη αναγνώρισης και αποτελεσματικής θεραπευτικής αντιμετώπισης αυτού του συνδρόμου του διάχυτου πόνου. 
 
Πηγή 
Lacasse A, et al "Fibromyalgia-related costs and loss of productivity: a substantial societal burden"BMC Musc Dis 2016; DOI: 10.1186/s12891-1027-6.