02-06-2015

Οι μη φαρμακολογικές θεραπείες ίσως είναι πιο αποτελεσματικές για την ινομυαλγία. Δ. Καρόκης, Ρευματολόγος, (dkarokis@hotmail.com).

Οι μη φαρμακολογικές θεραπείες ίσως είναι πιο αποτελεσματικές για την ινομυαλγία.
Δ. Καρόκης, Ρευματολόγος, (dkarokis@hotmail.com).
 
 
 
Κατά την πρόσφατη ετήσια συνάντηση Της Αμερικάνικής Εταιρείας Πόνου, διατυπώθηκε η άποψη ότι οι μη φαρμακολογικές θεραπείες ίσως να έχουν καλύτερα αποτελέσματα από τα οπιοειδή και ναρκωτικά αναλγητικά.
Για την ινομυαλγία, που πλέον θεωρείται μια μακροχρόνια παθολογική κατάσταση –και η δεύτερη  πιο συχνή μυοσκελετική πάθηση μετά την οστεοαρθρίτιδα, δεν έχει κατανοηθεί ακόμα η παθογένειά της και παραμένει δύσκολη η διάγνωσή της, όπως τόνισε ο D. Clauw, καθηγητής Αναισθησιολογίας στο πανεπιστήμιο Ann Arbor του Michigan.
 Ο ομιλητής ανέφερε ότι η ινομυαλγία μπορεί να θεωρηθεί τόσο ως μια ξεχωριστή νοσολογική οντότητα αλλά και ως το τελικό αποτέλεσμα μηχανισμών κεντρικής ευαισθητοποίησης και χρονιότητας της αντίληψης του πόνου. Πρόσθεσε ότι ο πόνος της ινομυαλγίας προέρχεται περισσότερο από τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό παρά από σημεία του σώματος όπου το άτομο μπορεί να αισθανθεί περιφερικό πόνο, ο οποίος μπορεί να είναι οπουδήποτε (πχ. χρόνια κεφαλαλγία, σπλαγχνικός πόνος, αισθητική υπεραντιδραστικότητα). Δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει κάποιο  περιφερικό ερέθισμα που συμβάλλει και αυτό στην εκδήλωση του πόνου, όμως υπάρχει δυσανάλογη κεντρική ευαισθητοποίηση στην αντίληψη του αλγογόνου ερεθίσματος, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να αισθάνονται έντονο πόνο με ερεθίσματα που οι μη πάσχοντες θα χαρακτήριζαν ως απλό άγγιγμα. 
Η διάγνωση δεν είναι εύκολη και πρέπει να τίθεται η υποψία της νόσου σε άτομα με πολυεστιακό πόνο χωρίς ιστορικό κάκωσης ή φλεγμονής.
Επειδή ακριβώς τα συμπτώματα της νόσου οφείλονται σε λανθασμένη επεξεργασία του πόνου και των άλλων αισθητικών ερεθισμάτων από τον εγκέφαλο, τα οπιοειδή και ναρκωτικά αναλγητικά συνήθως δεν αποδίδουν, καθώς δεν επηρεάζουν την νευροδιαβιβαστική δραστηριότητα στον εγκέφαλο. Αντίθετα, υπάρχουν ενδείξεις ότι τα οπιοειδή μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα τα ινομυαλγίας και άλλων επώδυνων συνδρόμων κεντρικής υπερευαισθητοποίησης. 
Ο Δρ. Clauw προτείνει συνδυασμό φαρμακολογικών θεραπειών (πχ γκαμπαπεντινοειδή, τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά και SSRIs) και μη φαρμακολογικών προσεγγίσεων (αντιληπτική/συμπεριφορική θεραπεία, άσκηση και τεχνικές αντιμετώπισης στρες). Tονίζει μάλιστα ότι πολλές φορές αυτές οι απλές και μη δαπανηρές μη φαρμακολογικές προσεγγίσεις έχουν καλύτερα αποτελέσματα από τα φάρμακα, γιατί βελτιώνουν και διατηρούν τη λειτουργικότηατ του ασθενούς, κάτι που θα πρέπει να είναι η κύρια επιδίωξη σε κάθε σύνδρομο χρόνιου πόνου.
 
Πηγή =  Daniel Clauw, MD, professor of anesthesiology at the University of Michigan, Ann Arbor. Expert: Nondrug Therapies May Be Most Effective Treatments for Fibromyalgia Pain, PALM SPRINGS, CALIF.- 2015 American Pain Society Annual Scientific Meeting.