17-02-2015

Ινομυαλγία. Δεν συνιστώνται οι ολικές αρθροπλαστικές στα γόνατα και τα ισχία. Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (www.myoskeletiko.com).

Ινομυαλγία. Δεν συνιστώνται οι ολικές αρθροπλαστικές στα γόνατα και τα ισχία.
Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (www.myoskeletiko.com).
 
 
Μια ομάδα ερευνητών, με επικεφαλής τον Καθηγητή Brummett, από το  Τμήμα Πόνου της Iατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Michigan στο Ann Arbor (USA), μελέτησε 635 ασθενείς με συμπτώματα Ινομυαλγίας, σύμφωνα με το ερωτηματολόγιο Ινομυαλγίας που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο JAMA (JAMA 2014;311:1547-1555), πριν υποστούν αρθροπλαστική γονάτων ή ισχίων και 6 μήνες μετά. Οι αξιολόγηση στο τέλος της μελέτης συμπληρώθηκε και από ερωτηματολόγια που μετρούσαν την λειτουργικότητα της ολικής αρθροπλαστικής (WOMAC) όπως και την ένταση του μετεγχειρητικού πόνου. 
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι:
1) Οι ασθενείς με Ινομυαλγία υπερβάλλουν στην κλινική έκφραση των συμπτωμάτων τους με αποτέλεσμα αφενός να χειρουργούνται πολύ νωρίτερα από τους άλλους ασθενείς, αφετέρου πολλές φορές να χειρουργούνται χωρίς να χρειάζεται.
2) Η μετεγχειρητική πορεία των ασθενών με Ινομυαλγία είναι κατά 50% χειρότερη  από αυτή των υπολοίπων ασθενών και τα τελικά αποτελέσματα  τόσο στην λειτουργικότητα όσο και στον πόνο σαφώς υπολείπονται των  ασθενών χωρίς Ινομυαλγία.
3) Οι ινομυαλγικοί ασθενείς καταναλώνουν πολύ περισσότερα οπιοειδή στην άμεση μετεγχειρητική περίοδο (Anesthesiology 2013;119:1434-1443).
Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι ορθοπεδικοί εάν θέλουν να έχουν αξιόπιστα αποτελέσματα να χειρουργούν με μεγάλη φειδώ ασθενείς με Ινομυαλγία και εάν τελικά τους χειρουργήσουν να αξιολογούν με μεγάλη περίσκεψη και προσοχή την μετεγχειρητική τους περίοδο.
 
Πηγή = Brummett C. et al., October 6 – October 11, 2014 – Buenos Aires
2014IASP World Congress on Pain (poster PT288).