05-12-2023

Υπάρχει πολυαρθρική ουρική αρθρίτιδα ή η εκδήλωση της ουρικής νόσου είναι σχεδόν πάντα μονοαρθρική. Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (www,myoskeletiko.com).

Υπάρχει πολυαρθρική ουρική αρθρίτιδα ή η εκδήλωση της ουρικής νόσου είναι σχεδόν πάντα μονοαρθρική.

Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (www,myoskeletiko.com).

 

Η ουρική νόσος είναι μια αρκετά συχνή νόσος και ο επιπολασμός της αυξάνεται από χρόνο σε χρόνο. Οι κλινικές της εκδηλώσεις είναι πολλές και ποικίλες διότι σύμφωνα με νεότερα ευρήματα μπορεί να προσβάλει το καρδιαγγειακό σύστημα, τα νεφρά και άλλα όργανα πλην των αρθρώσεων. Είναι βέβαια περισσότερο γνωστή σαν ποδάγρα, από την εποχή του Ιπποκράτη, διότι σε ένα μεγάλο ποσοστό περιπτώσεων που κατά μερικούς πλησιάζει το 90% προκαλεί μονοαρθρίτιδα της 1ης μεταταρσοφαλαγγικής άρθρωσης του άκρου ποδός ή άλλης άρθρωσης.

Οφείλεται στην καθίζηση των κρυστάλλων ουρικού μονονατρίου σε όλα τα όργανα του σώματος ακόμη και στους οφθαλμούς.

Με μία πρόσφατη αναδρομική κλινική μελέτη διάρκειας 11 ετών οι ασθενείς διαχωρίσθηκαν σε ασθενείς που έπασχαν από ουρική αρθρίτιδα μονοαρθρικής και σε ουρική αρθρίτιδα πολυαρθρικής μορφής (https://doi.org/10.1016/j.rhum.2023.10.402).

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι σε 130 διαγνωσμένους ασθενείς οι 53 ήταν γυναίκες και οι 77 άνδρες)(1,45 Α/Γ). Η μέση ηλικία  όλων κυμαίνονταν από 62,36+- 13,61 χρόνια.

Οι συνήθεις συννοσηρότητες ήταν 26% διαβήτης, 43,8% υπέρταση, 17,7,% δυσλιπιδαιμία και 26,9% νεφροπάθεια, .

Ουρικοί τόφοι ανευρέθηκαν στο 8,5% των ασθενών.

Το πιο ενδιαφέρον όμως εύρημα της μελέτης ήταν ότι ναι μεν το 69,2% παρουσίαζαν μονοαρθρική προσβολή αλλά στο 35,5% η κλινική εικόνα ήταν σαφώς πολυαρθρική.

Η θεραπεία στο 75% των περιπτώσεων  ήταν η κολχικίνη,  στο 14,8% των περιπτώσεων αντιφλεγμονώδη μη στεροειδή, ενώ το 13,3% των περιπτώσεων έλαβαν κορτικοθεραπεία per os. Η αλλοπουρινόλη ήταν το βασικό υποουριχαιμικό φάρμακο στο 75,2% των περιπτώσεων και η φεμπουξοστάτη στο 12,8%  των ασθενών.

Η μελέτη αυτή πλην του ότι ανατρέπει πλήρως τις μέχρι σήμερα γνωστές απόψεις για τις αρθρικές εκδηλώσεις της ουρικής αρθρίτιδας, μας κάνει να ξαναθυμηθούμε την γνωστότατη φράση του Βενιαμίν Φραγκλίνου ότι «Τίποτε δεν είναι σίγουρο στην ζωή πλην του θανάτου και των φόρων».