13-10-2023

Φάρμακα για το έλκος του στομάχου (Πραζόλες) και άνοια. Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (www.myoskeletiko.com).

Φάρμακα για το έλκος του στομάχου (Πραζόλες) και άνοια.

Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (www.myoskeletiko.com).

 

Σε μία πολύ πρόσφατη μελέτη από την Δανία που χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Υγείας της Δανέζικης Κυβέρνησης, διαπιστώθηκε μία πολύ περίεργη σχέση. Ο κίνδυνος άνοιας πριν από την ηλικία των 90 ετών ήταν σημαντικά υψηλότερος μεταξύ των ατόμων με ιστορικό χρήσης αναστολέα αντλίας πρωτονίων (PPI) (Πραζόλης) που χρησιμοποιείται συχνότατα για την θεραπεία του έλκους στομάχου και της οισοφαγίτιδας και φαίνεται ότι ήταν υψηλότερος ακόμη και μεταξύ εκείνων που διαγνώστηκαν με άνοια πριν από την ηλικία των 70 ετών, ανεξάρτητα από το πότε ξεκίνησαν την θεραπεία με PPI (Πραζόλες).

Οι ερευνητές κατέληξαν στα παραπάνω συμπεράσματα αφού ανέλυσαν την παραπάνω σχέση στα ιστορικά 1.923.785 ατόμων ηλικίας 60-75 ετών για 10,3 χρόνια, δηλαδή χρόνος παρακολούθησης από το έτος 2000 έως το έτος  2018, τα οποία είχαν καταγραφεί σε τέσσερα μητρώα ασθενών του Δανέζικου κράτους.

Αναλυτικότερα διαπιστώθηκαν: 1) 99.384 άνοιας δηλαδή στο 5% των ασθενών, απόλες τις αιτίες,  κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης. 2). Ο κίνδυνος για άνοια από κάθε αιτία πριν από την ηλικία των 90 ετών ήταν 36% υψηλότερος με τη χρήση PPI σε άτομα ηλικίας 60-69 ετών και 6% υψηλότερος σε εκείνους ηλικίας 80-89 ετών και 3) Οι ερευνητές βρήκαν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο άνοιας πριν από την ηλικία των 90 ετών με τη χρήση PPI ανεξάρτητα από το πότε ξεκίνησε η θεραπεία PPI και δεν βρήκαν καμία σχέση μεταξύ της χρήσης PPI και των διαγνώσεων άνοιας μετά την ηλικία των 90 ετών.

Συμπερασματικά, οι συγγραφείς κατέληξαν: Η συσχέτιση μεταξύ της χρήσης PPI και της άνοιας ήταν αναμφισβήτητα μεγαλύτερη μεταξύ των νεότερων περιπτώσεων άνοιας, ενδεχομένως υποδηλώνοντας ένα κρίσιμο παράθυρο έκθεσης όπου η χρήση PPI στη μέση ηλικία επηρεάζει τον κίνδυνο άνοιας σε μεγαλύτερο βαθμό σε σύγκριση με τη χρήση σε μεγάλη ηλικία ( https://doi.org/10.1002/alz.13477).

Επειδή σε άτομα που πάσχουν από απλές ή σοβαρές ρευματοπάθειες ή τραυματισμούς του μυοσκελετικού συστήματος, ο συνδυασμός ενός αντιφλεγμονώδους φαρμάκου μαζί με μία Πραζόλη προληπτικά  για να μην έχουμε γαστρεντερικά προβλήματα, αποτελεί μια εξαιρετικά συνηθισμένη πρακτική από την πλειονότητα των γιατρών και των φαρμακοποιών γιαυτό το συγκεκριμένο άρθρο είναι εξαιρετικά χρήσιμο.