08-11-2020

Ουρική αρθρίτιδα και λοιμώξεις. Εντυπωσιακά ευρήματα. Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος. (www.myoskeletiko.com).

Ουρική αρθρίτιδα και λοιμώξεις. Εντυπωσιακά ευρήματα.

Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος. (www.myoskeletiko.com).

 

Οι συννοσηρότητες στην ουρική αρθρίτιδα, όπως π.χ. η υπέρταση, τα καρδιαγγειακά επεισόδια, η νεφρική ανεπάρκεια, οι νεφρολιθίαση κ.ά.   είναι κάτι το συνηθισμένο και επαρκώς τεκμηριωμένο τα τελευταία 15 χρόνια. Η αύξηση των λοιμώξεων όμως σπάνια έχει αναφερθεί στην βιβλιογραφία.

Αυτός είναι και ο λόγος που το άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Nature Reviews Rheumatology έκανε μεγάλη εντύπωση.

Οι συγγραφείς αναφέρουν ότι κατά την χρονική περίοδο 2015-2016 το 14,5% των εισαγωγών στα νοσοκομεία των ατόμων που έπασχαν από ουρική αρθρίτιδα αφορούσαν σοβαρές λοιμώξεις. Το πιο εντυπωσιακό ήταν ότι το αντίστοιχο ποσοστό κατά τη χρονική περίοδο 1998-2000 σύμφωνα με τα στοιχεία του U.S. National Inpatient Sample, ήταν 8,9%.

Στο ερώτημα ποιος ήταν ο λόγος που μεταξύ του 1998 και του 2016 οι εισαγωγές για σοβαρές λοιμώξεις σε άτομα με ουρική αρθρίτιδα αυξήθηκε κατά 19,3 φορές περισσότερο, οι συγγραφείς δεν μπόρεσαν να απαντήσουν. Η πιο συχνή αιτία ήταν το 1998 η πνευμονία (52%), ενώ το 2016 ήταν η λοίμωξη άγνωστης αιτιολογίας (52%).

Το χειρότερο όμως ήταν ότι η ενδονοσοκομειακή θνησιμότητα απόλα τα είδη λοιμώξεων σε αυτούς τους ανθρώπους έφθασε στο 18% περίπου.

Οι συγγραφείς δεν μπόρεσαν να απομονώσουν κάποιο συγκεκριμένο αίτιο το οποίο θα ξεχώριζε τα άτομα αυτά από τα υπόλοιπα που δεν έπασχαν από ουρική αρθρίτιδα.

Παρόλο που η ουρική νόσος είναι μια από τις παλαιότερες παθήσεις του ανθρώπου φαίνεται ότι επειδή οι εκδηλώσεις της εξαρτώνται από επιγενετικούς περιβαλλοντολογικούς παράγοντες, αλλάζει συνεχώς και δυστυχώς προς το χειρότερο.

 

Πηγή= Singh, J. A. & Cleveland, J. D. Serious infections in people with gout in the United States: a national study of incidence, time-trends and outcomes. Arthritis Care Res. https://doi.org/10.1002/ACR.24201 (2020)