18-07-2018

Γιατί παρουσιάζουμε συχνά άρθρα με ευρήματα που ξεφεύγουνε από τα συνηθισμένα; Είμαστε απλώς παράξενοι ή... Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (myoskeletiko@gmail.com).

Γιατί παρουσιάζουμε συχνά άρθρα με ευρήματα  που ξεφεύγουνε από τα συνηθισμένα; Είμαστε  απλώς παράξενοι ή...
Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (myoskeletiko@gmail.com).
 
Πολλές φορές σ’αυτό τον ιστότοπο δημοσιεύουμε κάποια άρθρα που υποστηρίζουν κάποιες ιδέες οι οποίες είναι αρκετά πρωτότυπες και επαναστατικές και τις ταξινομούμε ανάλογα είτε στον φάκελλο «Αιρετικές απόψεις», είτε στον φάκελλο «Προβληματισμοί». Κάποιοι διαμαρτύρονται διότι μερικές από αυτές δεν είναι πλήρως τεκμηριωμένες, άλλες στηρίζονται κυρίως σε κλινικά δεδομένα και πολλές δεν συμβαδίζουν με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες. 
Δεν έχουν άδικο, έτσι ακριβώς έχουν τα πράγματα. 
Σήμερα σας έχω μια ερμηνεία γιατί τα κάνουμε όλα αυτά, είτε την αποδέχεσθε, είτε όχι, αλλά είναι μόνο μια ερμηνεία και όχι μια δικαιολογία.
O Max Plank, ο διάσημος φυσικός, είχε πει ότι «η επιστήμη προχωρά μέσα από διαδοχικές κηδείες». Οταν το είπε ελάχιστοι κατάλαβαν τι εννούσε. Επρεπε να περάσουν αρκετά χρόνια, να το επαναλάβει αρκετές φορές και να το εμπλουτίσει με πολλά εντυπωσιακά παραδείγματα, για να μπορέσουμε να καταλάβουμε όλοι ότι για να γίνει αποδεκτή μια καινούργια και επαναστατικά πρωτότυπη  ιδέα  πρέπει όχι μόνο ο εμπνευστής της να έχει πεθάνει αλλά και οι ανταγωνιστές του. Και αυτό διότι τότε η καινούργια γενιά επιστημόνων που έρχεται και που δεν εμποδίζεται από τις προσωπικές αντιπαλότητες σε επιστημονικό, κοινωνικό αλλά και γιατί όχι και σε οικονομικό επίπεδο, βλέπει τα πράγματα διαφορετικά, τα αξιολογεί πιο καθαρά και τελικά αποδέχεται την παλαιά επαναστατική θεωρία και προσπαθεί να την βελτιώσει. Πιστεύω ότι ένα καλό παράδειγμα είναι οι απόψεις τόσο για την βιταμίνη D όσο και για το Μαγνήσιο που έχουν περάσει «από τα 40 επιστημονικά κύματα». 
Για να γίνουν δηλαδή αποδεκτές οι εκπληκτκές ιδιότητές τους στην θεραπευτική που δημοσιεύονται καθημερινά, θα πρέπει αυτοί που τις υποστηρίζουν να πεθάνουν μαζί με αυτούς που τις απορρίπτουν. Τότε κάποιοι άλλοι θα αξιολογήσουν ψύχραιμα τις αντικρουόμενες απόψεις και προσωπικά πιστεύω ότι θα δουν ότι κακώς δεν είχαν δώσει οι προηγούμενοι τους την ανάλογη προσοχή στις δύο αυτές ουσίες. Εχει συμβεί πολλές φορές δυστυχώς στην ιατρική του παρελθόντος και θα συμβεί πολύ περισσότερες στην ιατρική του μέλλοντος. Ο Μαχατμα Γκάντι είχε πει ότι « Ένα «όχι» που βγήκε από μια βαθιά πεποίθηση, είναι πολύ καλύτερο -και πιο μεγαλειώδες- από ένα «ναι» που ειπώθηκε για να ευχαριστήσει ή, χειρότερα, για να αποφύγει φασαρίες.