27-03-2018

Έχει δράση η κολχικίνη στην οστεοαρθρίτιδα;Κων/νος Σαρόπουλος, Ορθοπαιδικός Χειρουργός (ksaropoulos@hotmail.com)

Έχει δράση η κολχικίνη στην οστεοαρθρίτιδα;
Κων/νος Σαρόπουλος, Ορθοπαιδικός Χειρουργός (ksaropoulos@hotmail.com)
 
 
 
Σε ασθενείς με συμπτωματική οστεοαρθρίτιδα γόνατος (ΟΑ), η θεραπεία με κολχικίνη μείωσε τη φλεγμονή και τους δείκτες υψηλού οστικού μεταβολισμού, παράγοντες που σχετίζονται με την πρόοδο της νόσου. Ωστόσο, η κολχικίνη δεν ανακούφισε τους ασθενείς   από τα συμπτώματά τους, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης COLKOA (Colchicine effectiveness in symptoms and inflammation modification in knee osteoarthritis) που δημοσιεύθηκε στο Osteoarthritis Cartilage.
Στη συγκεκριμένη διπλή-τυφλή, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο, τυχαιοποιημένη μελέτη συμμετείχαν 109 ασθενείς ηλικίας 58,5 ± 8,7 έτη (70,6% γυναίκες) με ΟΑ γόνατος μέτριας βαρύτητας, εκ των οποίων το 25% ελάμβανε τακτικά παρακεταμόλη και μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, εκ των οποίων οι 54 έλαβαν κολχικίνη (0,5 mg x 2 ημερησίως) και οι 55 εικονικό φάρμακο. Οι δυο ομάδες αξιολογήθηκαν για 16 εβδομάδες ως προς τη βελτίωση του πόνου, τη μείωση της αναγκαιότητας λήψης αναλγητικών, τη λειτουργικότητα του γόνατος και την ποιότητα ζωής και τις μεταβολές  σε ορό, ούρα και αρθρικό υγρό των βιοδεικτών του μεταβολισμού του αρθρικού χόνδρου και της φλεγμονής. 
Στην παραπάνω μελέτη η χορήγηση κολχικίνης συσχετίστηκε με σημαντική μείωση της CRP (P = .008) και του τελοπεπτίδιου CΤΧ του αρθρικού υγρού (P = .002), όπως επίσης μείωσε το επίπεδο ορισμένων φλεγμονωδών δεικτών ( IL -6, IL -8, IL -18, TNF άλφα και CD14), αλλά χωρίς σημαντικές διαφορές μεταξύ των δύο ομάδων. Τα αποτελέσματα αυτά δηλώνουν πως η μικρή δόση κολχικίνη δεν είναι αποτελεσματική στη μείωση των βραχυπρόθεσμων συμπτωμάτων της ΟΑ του γόνατος, αφήνουν όμως μια ισχυρή υπόνοια ότι μπορεί να λειτουργεί ως ένα βραδέως δρων αντιοστεοαρθριτικό φάρμακο, κάτι που αξίζει τον κόπο να μελετηθεί σε πρωτόκολλα μακροχρόνιας χορήγησής της .
 
Πηγή: Leung Y-Y, Haaland B, Huebner JL, et al. Colchicine lack of effectiveness in symptom and inflammation modification in knee osteoarthritis (COLKOA): a randomized controlled trial 2018. Osteoarthritis Cartilage. doi: 10.1016/j.joca.2018.01.026