19-12-2017

Εσείς πιστεύεται στην αντιφλεγμονώδη δίαιτα;;; Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (myoskeletiko@gmail.com).

Εσείς πιστεύεται στην αντιφλεγμονώδη δίαιτα;;;
Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (myoskeletiko@gmail.com).
 
 
Η κλασική ιατρική και μάλιστα σε επίπεδο κλινικών μελετών βασισμένων στην ιατρική δι’ αποδείξεων, ελάχιστα έως καθόλου έχει ασχοληθεί με την αντιφλεγμονώδη δίαιτα και σπάνια θα δεί κάποιος άρθρο σε περιοδικό υψηλού επιπέδου που να αναφέρει κάτι σχετικό. Παρόλα αυτά στο τέλος κάθε κλινικής επίσκεψης, 9 φορές στις 10, ο ασθενής ρωτά τον γιατρό του εάν μπορεί κάποια δίαιτα ή κάποιες τροφές να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της χρόνιας πάθησής του. Η απάντηση του γιατρού 9 φορές στις 10, είναι αρνητική και συμπληρώνεται από την αυστηρή προτροπή «εσείς να προσπαθείτε να παίρνετε σωστά τα φάρμακά σας και τίποτε άλλο». Εχω την εντύπωση ότι με την αρνητική μας στάση ανοίγουμε έναν δρόμο που θα ακολουθήσει σίγουρα ο ασθενής μας, εάν η θεραπεία που του δώσαμε δεν είναι όσο θα ήθελε αποτελεσματική και ο δρόμος αυτός οδηγεί στις μη τεκμηριωμένες παραϊατρικές θεραπείες.
Αντιφλεγμονώδης δίαιτα θεωρείται αυτή που περιέχει τροφές α) με υψηλή θρεπτική αξία, όπως π.χ. πρωτείνες από ψάρι, β) Ελάχιστα λιπαρά και υδατάνθρακες και κυρίως τρόφιμα με αντιοξειδωτικές ουσίες. Ενα καλό παράδειγμα είναι η Μεσογειακή δίαιτα, που περιέχει πρωτείνες από ψάρι, ελαιόλαδο, λίγη σάκχαρη, λίγο άμυλο και πολλούς σπόρους.
Οι παθήσεις που θα ωφεληθούν από μια τέτοια δίαιτα, σύμφωνα με τα λεγόμενα των διατροφολόγων, πλην των καρδιολογικών και του καρκίνου του παχέος εντέρου είναι: η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η ψωρίαση, το άσθμα, η νόσος του Crohn και άλλες φλεγμονώδεις εντεροπάθειες, ο διαβήτης, ο συστημικός ερυθηματώδης λύκος, η νόσος του Hashimoto και άλλες.
Μια αντιφλεγμονώδης δίαιτα λοιπόν σύμφωνα με τους ειδικούς διατροφολόγους, πρέπει να περιέχει: μαύρα σταφύλια, κεράσια, μύρτιλα, βατόμουρα, μπρόκολα και κουνουπίδι, σπανάκι, φακές και φασόλια, πράσινο τσάϊ, κόκκινο κρασί, αβογκαντο, ελιές, ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς, ψάρια από την θάλασσα (σολομό ή σαρδέλλες), μαύρη σοκολάτα, κουρκούμι και κανέλλα και άλλα μπαχαρικά! 
Και δεν πρέπει να περιέχει: κρέας που έχει υποστεί επεξεργασία, σακχαρώδη ποτά, τηγανιτά, άσπρο ψωμί, άσπρα μακαρόνια, γλουτένη, σόγια, κράκερς, διάφορα γλυκά, πολύ οινόπνευμα και υδατάνθρακες.
Λέγεται ακόμη ότι οι ντομάτες, οι μελιτζάνες, οι πιπεριές και οι πατάτες, μπορουν να προκαλέσουν φλεγμονώδεις εξάρσεις. Ακόμη δεν έχει αποδειχθεί ότι οι χορτοφάγοι έχουν λιγότερες φλεγμονώδεις κρίσεις από τους μη χορτοφάγους.
Μια εύκολη μέθοδος για να διαπιστώσει κάποιος εάν όλα αυτά είναι  αλήθεια ή όχι, είναι να δοκιμάσει τη δίαιτα αυτή για ένα μήνα και να δεί εάν η χρόνια φλεγμονώδης νόσος του έχει βελτίωση ή όχι. Βέβαια δεν πρέπει να κάνει το πείραμα αυτό σε μια έντονη έξαρση της νόσου του.