21-02-2017

Επίδραση των φαρμάκων για την θεραπεία του πόνου στις γυναικείες ορμόνες! Σ. Δικαίου, Ρευματολόγος, (stavrouladikeou@windowslive.com).

Επίδραση των φαρμάκων για την θεραπεία του πόνου στις γυναικείες ορμόνες!
Σ. Δικαίου, Ρευματολόγος, (stavrouladikeou@windowslive.com).
 
 
 
Μία πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Drug Testing and Analysis αναφέρει ότι τα επίπεδα στον ορό της ελεύθερης τεστοστερόνης (fTe) και της ελεύθερης οιστραδιόλης (fE2) σε ασθενείς οι οποίοι λάμβαναν θεραπεία για χρόνιο πόνο (οπιούχα και μη οπιούχα σκευάσματα) βρέθηκαν σημαντικά ελαττωμένα επισημαίνοντας τις πιθανές ενδοκρινολογικές παρενέργειες αυτών των φαρμάκων. 
Οι ερευνητές μέτρησαν την συγκέντρωση της fTe και fE2 στον ορό και το πλάσμα ενηλίκων ασθενών οι οποίοι λάμβαναν οπιούχα και μη οπιούχα σκευάσματα. Οι ασθενείς ήταν 120 άνδρες μέσης ηλικίας 53 ετών και 120 γυναίκες μέσης ηλικίας 51.5 ετών. Οι μετρήσεις συγκρίθηκαν με ομάδα ελέγχου, τα άτομα της οποίας δεν λάμβαναν τέτοιου είδους φάρμακα. 
Τα αποτελέσματα έδειξαν μία ελάττωση στις συγκεντρώσεις της fTe στα δείγματα ορού και πλάσματος των ανδρών που ήταν θετικά στην hydrocodone, στην oxycodone και την morphine, ενώ δεν υπήρχε ελάττωση στα δείγματα που ήταν θετικά στην methadone, fentanyl, tramadol και στα μη οπιούχα gabapentin και pregabalin.
Οι γυναίκες ηλικίας 48-55 ετών που έλαβαν μέρος στην μελέτη παρουσίασαν ελαττωμένες συγκεντρώσεις fE2 στα δείγματα που ήταν θετικά στην tramadol, fentanyl και gabapentin. Οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες οι οποίες λάμβαναν gabapentin είχαν σημαντικά ελαττωμένα επίπεδα επιπέδων fE2 σε σύγκριση με τις γυναίκες της ομάδας ελέγχου ίδιας ηλικίας. Το εύρημα αυτό οδήγησε τους ερευνητές στην υποψία ότι η χρήση gabapentin ίσως καταργεί τα αποτελέσματα της θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης.
Οι ερευνητές υπογραμμίζουν επίσης ότι η pregabalin δεν φάνηκε να έχει σημαντική επίδραση στα επίπεδα της  fTe ή της fE2 και τονίζουν την έλλειψη γνώσης σχετικά με την επίδραση της pregabalin στις γενετικές ορμόνες.
Ως εκ τούτου συμπεραίνεται ότι η μέτρηση των ελεύθερων ορμονών στα άτομα που χρησιμοποιούν φάρμακα για τον πόνο θα μπορούσε πιθανόν να εξηγήσει την σχέση αυτών των φαρμάκων με την σεξουαλική λειτουργία.
 
 
 
Πηγή = Ray, J. A., Kushnir, M. M., Meikle, A. W., Sindt, J. E., and Strathmann, F. G. (2017) An Exploratory Study Evaluating The Impact Of Opioid And Non-Opioid Pain Medications On Serum/Plasma Free Testosterone And Free Estradiol Concentrations, Drug Test. Analysis, doi: 10.1002/dta.2174