16-12-2016

Νανο-ντελίβερι! Μεταφορά φαρμάκων με βακτήρια στους όγκους! Ε. Γεωργιάδης, Μοριακός Βιολόγος (ermovirus@gmail.com)

Θυμάστε την ταινία Fantastic Voyage; Στην ταινία αυτή μία ομάδα από επιστήμονες σμικρύνθηκαν σε μικροσκοπικά επίπεδα και, με τη βοήθεια ενός μικροσκοπικού υποβρυχίου, ταξίδεψαν μέσα στο σώμα του ασθενή για να πραγματοποιήσουν μία ιατρική επέμβαση σε μία απρόσιτη περιοχή του σώματος.

Κάτι αντίστοιχο πραγματοποίησε και η ομάδα του καθηγητή Sylvain Martel μετά από 15 χρόνια συνεχούς μελέτης. Ανακάλυψε μία επαναστατική μέθοδο η οποία επιτρέπει μικροσκοπικούς παράγοντες (όπως βακτήρια) να καθοδηγηθούν μέσω του αγγειακού συστήματος μεταφέροντας φαρμακευτικές ουσίες σε συγκεκριμένες περιοχές του σώματος στις οποίες μέχρι τώρα αυτό ήταν ανέφικτο.

Το να στείλει κάποιος νανορομποτικούς παράγοντες μέσα στο κυκλοφορικό σύστημα, ένα δίκτυο μεγέθους 100.000 χιλιομέτρων (2,5 φορές η περίμετρος της Γης), για να φτάσουν μέχρι τα μικρότερα αγγεία χωρίς να χαθούν στη διαδρομή, παρ’ ότι εξαιρετικά δύσκολο, έγινε πραγματικότητα.

Από το 2006, όταν έστειλαν φορείς ουσιών μικρότερους από το κλάσμα μίας ανθρώπινης τρίχας μέσα στις αρτηρίες μέσω μίας πλατφόρμας μαγνητικής τομογραφίας μέχρι το 2011 με την τηλεκατεύθυνση ενός μικρο-μεταφορέα φορτωμένο με φάρμακο στο ήπαρ ενος ποντικιού, η ερευνητική ομάδα του Martel δημιούργησε μία στρατιά από ειδικά βακτήρια, πιο μικρά από οποιοδήποτε νανομπότ, τα οποία θα μεταφέρουν φαρμακευτικές ουσίες ακόμη και στα μικρότερα αγγεία.

Ικανά να ακολουθούν μονοπάτια μικρότερα σε πλάτος από ένα ερυθρό αιμοσφαίριο, αυτά τα αυτο-προωθούμενα βακτήρια κινούνται με μεγάλες ταχύτητες 200 μίκρον ανά δευτερόλεπτο (200 φορές το μέγεθός τους ανά δευτερόλεπτο). ‘Οταν εισέλθουν στον όγκο, μπορούν να ανιχνεύουν υποξικές ζώνες (χωρίς οξυγόνο), οι οποίες είναι οι πιο ενεργές αλλα και οι πιο δύσκολες για τη συμβατική θεραπεία (συμπεριλαμβανόμενης και της ακτινοθεραπείας) και κατόπιν να αποδεσμεύουν το φάρμακο.

Η ομάδα του Martel κατάφερε να χορηγήσει θεραπευτικούς παράγοντες σε ποντίκια με ορθοκολικούς όγκους με τη μέθοδο αυτή, καθοδηγώντας τους μέσω μαγνητικού πεδίου. Αυτή η επαναστατική τεχνική προσφέρει τη βέλτιστη στοχοποίηση του όγκου ενώ παράλληλα προφυλάσσει τους περιβάλλοντες ιστούς σε αντίθεση με τη χημειοθεραπεία ή την ακτινοθεραπεία.

«Αρχίζει μία νέα εποχή στη θεραπεία του καρκίνου», δηλώνει ο δρ Gerald Batist, διευθυντής του Κέντρου McGill for Translational Research in Cancer.

ΠΗΓΗ:Martel S et al "Magneto-aerotactic bacteria deliver drug-containing nanoliposomes to tumour hypoxic regions" Nature Nanotechnology, 2016