29-11-2016

Η διακοπή του Denosumab συνοδεύεται με αύξηση του κινδύνου σπονδυλικών καταγμάτων, Κων/νος Σαρόπουλος, Ορθοπαιδικός, (ksaropoulos@hotmail.com).

Η διακοπή του Denosumab συνοδεύεται με αύξηση του κινδύνου σπονδυλικών καταγμάτων,
Κων/νος Σαρόπουλος, Ορθοπαιδικός, (ksaropoulos@hotmail.com).
 
 
 
Όσοι ασθενείς υπέστησαν νέο σπονδυλικό κάταγμα μετά τη διακοπή της αντιοστεοπορωτικής αγωγής με δενοσουμάμπη έχουν αυξημένο κίνδυνο για επακόλουθα κατάγματα συγκρινόμενοι με εκείνους που δεν έχουν υποβληθεί σε θεραπεία με το φάρμακο, σύμφωνα με μια εργασία που παρουσιάστηκε στο φετινό Ετήσιο Συνέδριο της American Society for Bone and Mineral Research (ASBMR).
Σύμφωνα με την εργασία, οι ερευνητές αξιολόγησαν δεδομένα από την κλινική μελέτη παρακολούθησης του Denosumab (FREEDOM) στα 3 και στα 7 έτη της επέκτασής της (10 έτη). Η ανάλυση βασίστηκε σε ασθενείς που είχαν λάβει ≥2 δόσεις denosumab 60 mg και έμειναν στη μελέτη για ≥7 μήνες μετά την τελευταία δόση ή το εικονικό φάρμακο. Από τους 1.001 ασθενείς , οι 56 (5,6%) υπέστησαν νέο σπονδυλικό κάταγμα. Όσοι διέκοψαν τη δενοσουμάμπη ή το εικονικό φάρμακο (δηλαδή και αυτοί που δεν υποβάλλονταν σε θεραπεία) είχαν αύξηση στην εμφάνιση νέου σπονδυλικού κατάγματος σε σχέση με εκείνους που συνέχιζαν τη θεραπεία τους.
Εν ολίγοις, ενώ οι ερευνητές παρατήρησαν παρόμοια πρότυπα μεταξύ εκείνων που είχαν προηγούμενα σπονδυλικά κατάγματα, ωστόσο διαπίστωσαν σημαντικά υψηλότερα ποσοστά νέων καταγμάτων στους ασθενείς που είχαν νέα σπονδυλικά κατάγματα μετά τη διακοπή της δενοσουμάμπης  (34 από τους 56· 60,7%) σε σύγκριση με εκείνους που δεν υποβλήθηκαν σε θεραπεία ( 10 από τους 29· 34.5%). Δηλαδή τον μεγαλύτερο κίνδυνο για νέα σπονδυλικά κατάγματα μετά τη διακοπή του φαρμάκου, συμπεριλαμβανομένων και των πολλαπλών σπονδυλικών καταγμάτων, είχαν οι ασθενείς που παρουσίαζαν σπονδυλικό κάταγμα που είχαν υποστεί πριν ή κατά τη διάρκεια της θεραπείας με denosumab.
 «Η διακοπή του denosumab συνδέεται με αύξηση των σπονδυλικών καταγμάτων σε ποσοστό συγκρίσιμο με το εικονικό φάρμακο, όμως ανάμεσα στα άτομα που υπέστησαν νέο σπονδυλικό κάταγμα μετά την παύση του denosumab, υπήρχε μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης νέων σπονδυλικών καταγμάτων σε σχέση με την ομάδα του εικονικού φαρμάκου», κατέληξαν οι μελετητές. 
Παρότι τα αποτελέσματα της παραπάνω εργασίας είναι ενδεικτικά, όχι όμως και αποδεικτικά, μιας και η εν λόγω εργασία έχει ανακοινωθεί σε συνέδριο και δεν ενέχει τη βαρύτητα μιας δημοσίευσης σε έγκριτο περιοδικό, δεν παύει να μας επισημαίνει, όπως τόνισαν άλλωστε και στην παρουσίασή τους ο Jacques P. Brown και οι συνεργάτες του από το Laval University στο Κεμπέκ του Καναδά ότι: «Οι ασθενείς με προηγούμενα σπονδυλικά κατάγματα έχουν αυξημένο κίνδυνο να υποστούν νέα κατάγματα λόγω διακοπής της θεραπείας και θα πρέπει να συνεχίζουν την αντιοστεοπορωτική αγωγή. Ως εκ τούτου, όσοι διακόπτουν το denosumab θα πρέπει να μεταβούν σε άλλη θεραπεία 6 μήνες μετά την τελευταία δόση». 
 
Πηγή: Discontinuation of Denosumab Associated With an Increased Risk of Vertebral Fractures: Analysis From FREEDOM and its Extension: Presented at American Society for Bone and Mineral Research, Abstract 1100