05-07-2016

Ινομυαλγία. Ο συνδυασμός φαρμάκων ίσως φέρει καλύτερο θεραπευτικό αποτέλεσμα. Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος (myoskeletiko@gmail.com).

Ινομυαλγία. Ο συνδυασμός φαρμάκων ίσως φέρει καλύτερο θεραπευτικό αποτέλεσμα.
Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος (myoskeletiko@gmail.com).
 
 
O συνδυασμός Πρεγκαμπαλίνης και Ντουλοξετίνης, έχει χρησιμοποιηθεί αρκετές φορές από ιατρούς που ασχολούνται με το πρόβλημα της θεραπείας της Ινομυαλγίας, παρόλα αυτά, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι πρώτη φορά που δημοσιεύεται τυχαιοποιημένη διπλή τυφλή ελεγχόμενη και διασταυρούμενου σχεδιασμού μελέτη η οποία συγκρίνει το θεραπευτικό αποτέλεσμα του προαναφερόμενου συνδυασμού, αφενός με κάθε ένα από τα φάρμακα ξεχωριστά αλλά και με το εικονικό φάρμακο σε 39 ασθενείς και για 6 εβδομάδες.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο συνδυασμός των δύο φαρμάκων κατόρθωσε να μειώσει περισσότερο τον πόνο  α)  από το εικονικό φάρμακο (p<0,001), β) από την Πρεγκαμπαλίνη μόνη της (p0,001) και γ) από την Ντουλοξετίνη μόνη της (p0,001).
Αν και τα παραπάνω θετικά θεραπευτικά αποτελέσματα συνοδεύτηκαν με σημαντική αύξηση του κινδύνου για υπνηλία, οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο συνδυασμός είναι μια χρήσιμη θεραπευτική λύση και θα πρέπει να γίνουν περισσότερες μελέτες, έτσι ώστε να καθιερωθεί στη θεραπευτική αντιμετώπιση της Ινομυαλγίας.
 
Πηγή = Gilron I, Chaparro LE, Tu D, Holden RR, Milev R, Towheed T, DuMerton-Shore D, Walker S. Combination of pregabalin with duloxetine for fibromyalgia: a randomized controlled trial. Pain. 2016 Jul;157(7):1532-40. doi: 10.1097/j.pain.0000000000000558.