12-01-2016

Η Ασπιρίνη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο του θανατηφόρου καρκίνου του προστάτη! Αγγελ. Αραβαντινού, Παθολόγος, (Aggeliki.Aravadinou @gmail.com).

Η Ασπιρίνη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο του θανατηφόρου καρκίνου του προστάτη!
Αγγελ. Αραβαντινού, Παθολόγος, (Aggeliki.Aravadinou @gmail.com).
 
 
 
 
Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η τακτική λήψη ασπιρίνης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο πολλών τύπων καρκίνου συμπεριλαμβανομένου και του καρκίνου του προστάτη. Οι κατευθυντήριες οδηγίες διαφορών εταιριών συνιστούν την ασπιρίνη ως καρδιοπροστατευτικό φάρμακο, όμως μέχρι και πέρσι καμιά εταιρία δεν είχε προτείνει την ασπιρίνη ως πρόληψη έναντι στον καρκίνο. Τον Σεπτέμβριο του 2015 οι United States Preventive Services Task Force  πρότειναν ότι η τακτική χρήση της ασπιρίνης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ορθοκολικού καρκίνου.
Προηγούμενες μελέτες της ασπιρίνης και του καρκίνου του προστάτη κατάληξαν σε αντιφατικά δεδομένα. Επιπλέον, καμία από τις μελέτες δεν είχε εστιάσει ειδικά στην πρόληψη του θανατηφόρου καρκίνου του προστάτη. Για να αντιμετωπίσουν αυτό το ζήτημα, ανέλυσαν δεδομένα από 22.071 άνδρες που συμμετείχαν στην  Physicians' Health Study. Εκτός από τη συσχέτιση της χρήσης της ασπιρίνης και του θανατηφόρου καρκίνου του προστάτη, στους σκοπούς της μελέτης περιλαμβάνονταν η επίπτωση του καρκίνου του προστάτη συνολικά, της νόσου με υψηλή βαθμολογία (Gleason score 8-10), και του προχωρημένου καρκίνου (T3b-T4 ή N1 ή M1).
Στη διάρκεια των 27 χρόνων παρακολούθησης (533,261 ασθενείς - έτη), 3,193 ασθενείς είχαν μία νέα διάγνωση καρκίνου του προστάτη, που για τους 403 από αυτούς απεδείχθη θανατηφόρα. Η ανάλυση των αποτελεσμάτων έδειξε πως οι άνδρες που έκαναν τακτική χρήση ασπιρίνης είχαν κατά 24% μικρότερο κίνδυνο εξέλιξης του καρκίνου του προστάτη σε θανατηφόρο. (HR 0.76, 95% CI 0.62-0.93).
Επειδή τα αποτελέσματα αυτά είναι προκλητικά, είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι προέρχονται από μελέτη παρατήρησης. Είναι επίσης σημαντικό να λάβουμε υπόψη μας ότι η χρήση ασπιρίνης μπορεί να έχει και σημαντικές ανεπιθύμητες ενέργειες όπως η αιμορραγία.   Γνωρίζοντας αυτές τις προειδοποιήσεις, είναι σημαντικό να υπάρξει μια λεπτομερής συζήτηση με τα μειονεκτήματα και τα πλεονεκτήματα της χρόνιας θεραπείας με ασπιρίνη πριν γίνει χρήση του φαρμάκου για λόγους που σχετίζονται με τη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη. 
 
 
Πηγή = Allard CB, et al "Regular aspirin use and the risk of lethal prostate cancer in the Physicians' Health Study" GuCS 2016; Genitourinary Cancers Symposium, Abstract 306.