30-06-2015

Οξεία οσφυαλγία. Νέα και ενδιαφέροντα ευρήματα. Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (www.myoskeletiko.com).

Οξεία οσφυαλγία. Νέα και ενδιαφέροντα ευρήματα.
Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (www.myoskeletiko.com).
 
 
 
Ολοι γνωρίζουμε ότι η οσφυαλγία αποτελεί την συχνότερη πάθηση της σπονδυλικής στήλης και προσβάλει 8 στους 10 ανθρώπους σε κάποια φάση της ζωής τους. Οι παράγοντες που προκαλούν την κλινική εκδήλωσή της είναι πολλοί και διάφοροι, αλλά συνήθως έχουν σχέση με το επάγγελμα, τον τραυματισμό (έμμεσο ή άμεσο) της σπονδυλικής στήλης και την ψυχική κατάσταση του ασθενούς.
Η οξεία οσφυαλγία είναι συνήθως η πρώτη εκδήλωση της χρόνιας οσφυαλγίας και πάρα πολλές φορές την συνοδεύει με διαδοχικές εξάρσεις σε όλη την διάρκειά της. Ερευνητές από το Sydney της Αυστραλίας μελέτησαν 1000 ασθενείς με οξεία οσφυαλγία με ειδικό ερωτηματολόγιο σε μια προσπάθεια να βρούνε του παράγοντες που την εκδηλώνουν που ισως να μπορεί κάποιος να προλάβει. Τα αποτελέσματά τους, τουλάχιστον για ένα μεγάλο μέρος τους,  ήταν ήδη γνωστά από άλλες μελέτες, όπως πχ το ότι η κόπωση προκαλεί κρίσεις οξείας οσφυαλγίας, αλλά βρέθηκαν και δύο παράγοντες που αξίζει να μνημονευθούν: 1) Οι κρίσεις της οξείας οσφυαλγίας εμφανίζονται συνήθως τις πρωίνες ώρες μέχρι το μεσημέρι  και 2) Οι νέοι παθαίνουν πολύ συχνότερα οξεία οσφυαλγία όταν σηκώνουν βάρη από τους ηλικιωμένους.
Τα ευρήματα αυτά μπορεί να μην κομίζουν «γλαύκα εις Αθήνας» αλλά συμπληρώνουν σιγά σιγά την κλινική εικόνα μιας νόσου που όλοι την γνωρίζουμε αλλά ακόμη λίγα μπορούμε να κάνουμε για την σοβαρή αντιμετώπισή της.
 
Πηγή = Daniel Steffens, et al.What triggers an episode of acute low back pain? A case-crossover study, , Arthritis Care and Research, doi:10.1002/acr.22533, published online 9 February 2015.