10-04-2018

Τελικά το μυστήριο του εξωγήϊνου της Χιλής λύθηκε οριστικά με οστική γονιδιακή ανάλυση! Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (myoskeletiko@gmail.com).

Τελικά το μυστήριο του εξωγήϊνου της Χιλής λύθηκε οριστικά με οστική γονιδιακή ανάλυση!
Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (myoskeletiko@gmail.com).
 
 
Πριν 15 χρόνια βρέθηκε πίσω από μια εγκαταλειμμένη εκκλησία στην έρημο της Ατακάμα στην Χιλή ένας πλήρης σκελετός μήκους 15,5 εκατοστών, με επιμήκες κρανίο σαν κώνο και με 10 πλευρές αντί για 12 να δημιουργούν το θωρακικό του τοίχωμα. Η εικόνα του σκελετού έμοιαζε εντυπωσιακά με τους εξωγήϊνους που μας παρουσιάζουν τις τελευταίες δεκαετίες τα διάφορα κινηματογραφικά έργα.
Λογικό ήταν να γίνει μεγάλος θόρυβος σε κάθε μορφής και είδους ΜΜΕ κια να γραφτούν εκατοντάδες αρθρα για την προέλευση του «εξωγήϊνου».
Προ 15 ημερών ερευνητές από 3 Πανεπιστήμια, το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, του Stanford και του San Francisco, αφού μελέτησαν τμήματα του σκελετού με ενδελεχή γονιδιακό έλεγχο, με όλους τους γνωστούς τρόπους,  κατέληξαν ότι ο σκελετός είναι ανθρώπινος και ανήκει σε ένα νεαρό κορίτσι ηλικίας 6-8  ετών που έπασχε από νανισμό σε συνδυασμό με μια σπάνια πράγματι γονιδιακή οστική νόσο και που πέθανε προ 40ετίας..
Δεν ξέρω εάν τα αποτελέσματα αυτά θα πείσουν τους λάτρεις των θεωριών συνωμοσίας για εξωγήϊνους αλλά καλά θα ήταν σκεφτούν ότι πιθανόν η Γη να είναι ένας μοναδικός σε ομορφιά πλανήτης και τα πλάσματα που ζουν σε αυτή να  είναι ίσως τα πιο παράξενα που ζουν στο σύμπαν.  
 
Πηγή= Bhattacharya S, Li J, Sockell A, Kan M, Bava F, Chen, S, Ávila-Arcos M, Ji X, Smith E, Asadi N, Lachman R, Lam H, Bustamante C, Butte A, Nolan G. 2018. Whole genome sequencing of Atacama skeleton shows novel mutations linked with dysplasia. Genome Research doi: 10.1101/gr.223693.117.