13-03-2018

Ποιο κοινότατο αντιφλεγμονώδες φάρμακο μπορεί να προκαλέσει διαταραχές στην αναπαραγωγή στους άνδρες; Κων/νος Σαρόπουλος, Ορθοπαιδικός Χειρουργός (ksaropoulos@hotmail.com)

Ποιο κοινότατο αντιφλεγμονώδες φάρμακο μπορεί να προκαλέσει διαταραχές στην αναπαραγωγή στους άνδρες;
Κων/νος Σαρόπουλος, Ορθοπαιδικός Χειρουργός (ksaropoulos@hotmail.com)
 
 
 
Τα μη συνταγογραφούμενα (Οver-Τhe-Counter: OTC) αναλγητικά και αντιπυρετικά φάρμακα όπως η παρακεταμόλη, η ασπιρίνη και η ιβουπροφένη, ένα Μη Στεροειδές Αντιφλεγμονώδες Φάρμακο (ΜΣΑΦ), συγκαταλέγονται στις πιο συχνά χρησιμοποιούμενες φαρμακευτικές ουσίες παγκοσμίως και η χορήγησή τους δεν απαιτεί ιατρική συνταγή. Η ευρέως χρησιμοποιούμενη ιβουπροφένη, ωστόσο, πέραν των γνωστών γαστρεντερικών και άλλων διαταραχών που μπορεί να προκαλέσει, είναι απειλητική και για τη λειτουργία των όρχεων με βάση τα ευρήματα μελέτης του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Proceedings της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ.
Στη μελέτη συμμετείχαν 31 άνδρες ηλικίας 18-35 ετών, εκ των οποίων οι 17 πήραν εικονικό φάρμακο, ενώ οι 14 έλαβαν 600 mg ιβουπροφένης δύο φορές την ημέρα, τη δόση, δηλαδή, των 1200 mg που είναι και η μέγιστη συνιστώμενη δόση του φαρμάκου που τελευταία λαμβάνουν ολοένα και περισσότεροι επαγγελματίες και ερασιτέχνες αθλητές. 
Μετά από 14 ημέρες συνεχούς χρήσης της ιβουπροφένης από τους εθελοντές μέσω ενός μοναδικού συνδυασμού μιας τυχαιοποιημένης, ελεγχόμενης κλινικής δοκιμής και προσεγγίσεων ex vivo και in vitro, οι ερευνητές διαπίστωσαν επιλεκτική μεταγραφική καταστολή των ενδοκρινών κυττάρων στον ανθρώπινο όρχι, διαταραχή στον άξονα  υπόφυσης- όρχεων και τροποποίηση του ορμονικού προφίλ, μια κατάσταση που συνδέεται με δυσμενείς διαταραχές της αναπαραγωγικής και σωματικής υγείας. Η κατάσταση αυτή του αντισταθμισμένου υπογοναδισμού, η οποία συνδέεται με μειωμένη γονιμότητα και υπογοναδισμό, είναι παρόμοια με εκείνη που μπορεί να εμφανιστεί σε άνδρες μετά τη μέση ηλικία ή σε εκείνους με διαταραχές της αναπαραγωγής, καθώς τα επίπεδα της γοναδοτροπίνης αυξήθηκαν και η συνολική τεστοστερόνη έπεσε. 
Παρότι οι ορμονικές αυτές επιδράσεις της χρήσης της ιβουπροφένης για μικρό χρονικό διάστημα είναι αναστρέψιμες, είναι άγνωστες οι μακροπρόθεσμες επιδράσεις της, ιδίως όταν γνωρίζουμε πως στην ανδρική αναπαραγωγή εμπλέκονται και οι προσταγλανδίνες, τις οποίες επίσης αναστέλλουν τα ΜΣΑΦ.
 
Πηγή: David Møbjerg Kristensen, et al. Ibuprofen alters human testicular physiology to produce a state of compensated hypogonadism. PNAS 2018.