13-03-2018

Χρόνιος Πόνος και βιταμίνη D. Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (myoskeletiko@gmail.com).

Χρόνιος Πόνος και βιταμίνη D.
Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (myoskeletiko@gmail.com).
 
 
 
Ενας ασθενής πάσχει από χρόνιο πόνο όταν το σύμπτωμά του, διαρκεί περισσότερο από 3 μήνες. Αν και το ποσοστό των ατόμων που πάσχουν από χρόνιο πόνο στον πληθυσμό μιας χώρας διαφέρει για πολλούς και διαφόρους λόγους που έχουν αναλυθεί επανειλημένα από τον ιστότοπο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποδέχεται ότι περίπου το 1/3 των ανθρώπων πάσχουν από κάποια μορφή χρόνιου πόνου σε κάποια χρονική περίοδο της ζωής τους.
Η σχέση της βιταμίνης D με τον χρόνιο πόνο δεν έχει μελετηθεί μέχρι σήμερα. Πίστεύεται ότι επειδή έχει την δυνατότητα να επηρεάζει θετικά τα επίπεδα της σεροτονίνης στο κεντρικό νευρικό σύστημα που συνδέονται με την κεντρική υπερευαισθητοποίηση, έχει και την δυνατότητα να ελέγχει και τον πόνο.
Το ερώτημα αυτό προσπάθησε να διερευνήσει μια ομάδα γιατρών από την Αυστραλία και γιαυτό το σκοπό διοργάνωσε μια μελέτη κοόρτης που αφορούσε 465 ασθενείς οι οποίοι μελετήθηκαν διεξοδικά για το είδος, τα χαρακτηριστικά αλλά και για την διάρκεια του χρόνιου πόνου τους σε σύγκριση με τα επίπεδα της βιταμίνης D στο αίμα τους.
Τα αποτελέσματά τους έδειξαν ότι όταν παρουσίαζαν χρόνιο έντονο πόνο δηλαδή επίπεδα πόνου πάνω από 6 στην  11βάθμια κλίμακα, η πιθανότητα να έχουν ανεπάρκεια βιταμίνης D διπλασιάζονταν (OR: 2.02; p = 0.01).
Το συμπέρασμά τους είναι ότι ο χρόνιος πόνος μπορεί να μην θεραπεύεται από την βιταμίνη D, αλλά η διόρθωση κάποιας ανεπάρκειας της τελευταίας, εάν υπάρχει, βοηθά σημαντικά στην ευκολότερη θεραπευτική αντιμετώπισή του.
 
Πηγή = Gaikwad, M. et al. Factors Associated with Vitamin D Testing, Deficiency, Intake, and Supplementation in Patients with Chronic Pain. Journal of Dietary Supplements, 2017.