10-10-2017

Επίκαιρο! Εφάπαξ μικρή δόση κορτιζόνης για τον πονόλαιμο! Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (myoskeletiko@gmail.com).

Επίκαιρο! Εφάπαξ μικρή δόση κορτιζόνης για τον πονόλαιμο!
Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (myoskeletiko@gmail.com).
 
 
Την εποχή αυτή ο πονόλαιμος από κάποια ιογενή λοίμωξη είναι κάτι ιδιαίτερα συνηθισμένο. Η αντιμετώπισή του είτε με την χορήγηση διαφόρων αντισηπτικών δισκίων, είτε με μια μεγάλη σειρά σπιτικών φαρμάκων όπως το σκόρδο, το αλατόνερο, το μέλι, το τσάι, το τσίπουρο κ.λπ. εφαρμόζεται καθημερινά σε κάθε ελληνική οικογένεια. 
Στον παρόντα ιστότοπο συνήθως ασχολούμαστε με ειδικά θέματα που αφορούν το μυοσκελετικό σύστημα, σήμερα όμως στην καθημερινή αναζήτηση της σχετικής βιβλιογραφίας συναντήσαμε ένα θέμα που μπορεί να μην είναι μεγάλου επιστημονικού βάρους αλλά απασχολεί ιδιαίτερα  τον συγγραφέα του παρόντος άρθρου και πιθανώς και πολλούς αναγνώστες του ιστότοπου!
Μια συστηματική ανασκόπηση των θεραπειών για τον πονόλαιμο που δημοσιεύθηκε πριν μια εβδομάδα στο British Medical Journal και αφορούσε 10 τυχαιοποιημένες μελέτες που κάλυπταν 1426 ασθενείς, απέδειξε ότι η χορήγηση από του στόματος μιας και μοναδικής δόσης δεξαμεθαζόνης 10 mg, κατόρθωνε να εξαλείψει τον πονόλαιμο σε 24 ώρες, 2,5 φορές πιο γρήγορα από το εικονικό φάρμακο. Σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες δεν αναφέρθηκαν και τα όποια δυσάρεστα συμπτώματα ΄που διαπιστώθηκαν οφείλονταν περισσότερο στην νόσο που προκαλούσε τον πονόλαιμο. Ανάλογη ανασκόπηση της Cochrane library το 2012 είχε καταλήξει σε ανάλογα αποτελέσματα.
Επομένως εάν ο πονόλαιμός είναι ιδιαίτερα ενοχλητικός και μας εμποδίζει σοβαρά στην καθημερινότητά μας, μια απλή μικρή δόση κορτιζόνης μπορεί να είναι μια αρκετά αποτελεσματική και ιδιαίτερα ασφαλής θεραπεία με την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχει σοβαρή αντένδειξη.
 
 
Πηγή = Aertgeerts B, Agoritsas T, Siemieniuk RAC, et al. Corticosteroids for sore throat: a clinical practice guideline. BMJ 2017;358:j4090. doi:10.1136/bmj.j4090