08-08-2017

Η κατάθλιψη δυσκολεύει την απόφαση για ολική αρθροπλαστική του γόνατος.Κων/νος Σαρόπουλος, Ορθοπαιδικός, (ksaropoulos@hotmail.com).

Η κατάθλιψη δυσκολεύει την απόφαση για ολική αρθροπλαστική του γόνατος.
Κων/νος Σαρόπουλος, Ορθοπαιδικός, (ksaropoulos@hotmail.com).
 
 
 
Είναι γνωστή η αλληλεπίδραση μεταξύ των ψυχολογικών παραγόντων και του πόνου, ωστόσο νέα έρευνα διαπιστώνει ότι αυτοί οι παράγοντες αποτρέπουν επίσης τους ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα γόνατος να προχωρήσουν σε ολική αρθροπλαστική, μια πολύ αποτελεσματική χειρουργική επέμβαση, λόγω της εσφαλμένης πεποίθησης ότι θα πονέσουν περισσότερο. 
Πράγματι, η ομάδα του Daniel Riddle από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια διαπίστωσε ότι οι ασθενείς που προέβλεπαν μέτριο έως έντονο πόνο μετά την επέμβαση είχαν υποπενταπλάσιες πιθανότητες να χειρουργηθούν μέσα στην τριετία, παρά τις υφιστάμενες ενδείξεις ότι η πλειονότητα των χειρουργηθέντων είχε βελτίωση της λειτουργικότητας και μείωση του πόνου.
Παρότι λοιπόν οι περισσότεροι ασθενείς που υποβάλλονται σε αρθροπλαστική αναφέρουν  λίγο έως καθόλου μετεγχειρητικό πόνο, το ένα τέταρτο από τους 3.542 ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα που μελετήθηκαν υπέθετε ότι θα νιώσει κατά την ανάρρωση περισσότερο πόνο από τον προβλεπόμενο.
Με βάση μάλιστα την ανάλυση της μελέτης οι ερευνητές έδειξαν ότι η αναμονή φτωχών μετεγχειρητικών αποτελεσμάτων επηρεάζεται από δυνητικά τροποποιούμενους ψυχολογικούς παράγοντες, ιδίως την κατάθλιψη, οι οποίοι εάν αναγνωριστούν και θεραπευτούν μπορεί να βελτιώσουν τις προσδοκίες των ασθενών βοηθώντας τους να ξεπεράσουν τις εξωπραγματικά αρνητικές επιφυλάξεις τους αποδεχόμενοι την αρθροπλαστική ως ενδεδειγμένη θεραπευτική επιλογή.
Μόνο στις ΗΠΑ έχουν υποβληθεί σε ολική αρθροπλαστική γόνατος περισσότερα από 4 εκατομμύρια άνθρωποι· ένας αριθμός που θα ήταν υψηλότερος εάν η ίδια η φύση της πάθησης δεν άφηνε το περιθώριο της αναβολής στον ίδιο τον ασθενή, καθώς αφορά την ποιότητα της ζωής παρά αυτήν καθεαυτήν την επιβίωση, και εάν η απόφαση για χειρουργική αντιμετώπιση δεν επηρεαζόταν από κοινωνικούς, μορφωτικούς και κυρίως ψυχολογικούς παράγοντες που φαίνεται να δημιουργούν λανθασμένες υποθέσεις για την έκβασή της.
Δεδομένου του υψηλού επιπολασμού της οστεοαρθρίτιδας του γόνατος και των αρνητικών συνεπειών που προκαλεί στην ποιότητα ζωής, λόγω του πόνου και της δυσχέρειας στη βάδιση, αλλά και την επιδείνωση διαφόρων άλλων παθήσεων εξαιτίας του περιορισμού της κινητικότητας, οι ενημερωτικές εκστρατείες στον πληθυσμό, αλλά και στους ίδιους τους πάσχοντες με εκπαιδευτικές, συμβουλευτικές και άλλες παρεμβατικές προσεγγίσεις, μπορεί να βοηθήσουν τους ασθενείς με προχωρημένη νόσο να αποδεχθούν να αξιοποιήσουν την αρθροπλαστική ως μια τεκμηριωμένη και αποτελεσματική θεραπεία.
 
Πηγή: Riddle DL, Golladay GJ, Hayes A, Ghomrawi HM. 
Poor expectations of knee replacement benefit are associated with modifiable psychological factors and influence the decision to have surgery: A cross-sectional and longitudinal study of a community-based sample. Τhe Knee.