13-06-2017

Ο κουρκουμάς επανέρχεται δριμύτερος στη διεθνή βιβλιογραφία. Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (myoskeletiko@gmail.com).

Ο κουρκουμάς επανέρχεται δριμύτερος στη διεθνή βιβλιογραφία.
Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (myoskeletiko@gmail.com).
 
 
 
Πριν 6 περίπου μήνες (24-01-2017) στον ίδιο χώρο είχαμε δημοσιεύσει ένα άρθρο, σχετικό με την πορεία του κουρκουμά για την θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας στην σύγχρονη βιβλιογραφία. Στο άρθρο αυτό περιγράφαμε το φάρμακο και καταλήγαμε έχοντας μικτά αισθήματα για την χρησιμότητα του.
Πρόσφατα μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στην Μεγάλη Βρεττανία, έχοντας μάλλον τις ίδιες αμφιβολίες με εμάς, έκανε μια συστηματική αναζήτηση με σκοπό την ανασκόπηση όλων των τυχαιοποιημένων κλινικών μελετών, που υπάρχουν στις 5 μεγαλύτερες διεθνείς  βάσεις δεδομένων (Medline, Embase, AMED, Cinahl και the Cochrane library), που αφορούσαν τον κουρκουμά και την αποτελεσματικότητά του στην θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας.
H αναζήτησή τους κατέληξε σε επτά τυχαιοποιημένες διπλές τυφλές μελέτες που αφορούσαν 797 ασθενείς που έπασχαν από πρωτοπαθή οστεοαρθρίτιδα γόνατος. Ολες οι μελέτες αφορούσαν ασιάτες. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι συγκριτικα με το εικονικό φάρμακο, ο κουρκουμάς μείωσε σημαντικά τον πόνο στο γόνατο (visual analogue scale): (standardized mean difference: -3.45; 95% CI: -5.52 to -1.38; I2  = 95% P = 0.001), και βελτίωσε σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών (Lequesne pain-function index): (mean difference: -2.69; 95% CI: -3.48 to -1.90; I2  = 0% P .00001). Ακόμη σημαντική βελτίωση παρουσίασαν οι ασθενείς στον δείκτη Western Ontario and McMaster Universities Arthritis Index, ενώ ελάχιστοι χρειάστηκαν παράλληλα αναλγητική  βοήθεια και άλλο παυσίπονο φάρμακο. Τέλος κανένας τους δεν παρουσίασε ανεπιθύμητες ενέργειες.
Οι ερευνητές καταλήγουν ότι ο κουρκουμάς βελτιώνει τον πόνο και την ποιότητα ζωής των ασθενών με οστεοαρθρίτιδα του γόνατος. Λιγότερο ίσως από την Ιμπουπροφένη αλλά χωρίς καμμιά ανεπιθύμητη ενέργεια.
Η λογική του αποκλεισμού όλων των συμπληρωμάτων που χρησιμοποιούν οι ασθενείς για την ανακούφιση τους από τον χρόνιο πόνο της οστεοαρθρίτιδας, μας βρίσκει τελείως αντίθετους. Μερικά από αυτά, όπως το υαλουρονικό, έχουν αποδείξει την δράση τους, άλλα προσπαθούν να την αποδείξουν, όπως ο κουρκουμάς. Θα πρέπει όλοι μας να είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε όλα τα καινούργια στοιχεία που έρχονται στο φως και να επιλέξουμε ποιά από αυτά θα χρησιμοποιήσουμε για την ανακούφιση, των επιλεγμένων πάντα, με αυστηρά ιατρικά κριτήρια, ασθενών μας.
 
 
Πηγή = Onakpoya IJ, Spencer EA, Perera R, Heneghan CJ. ffectiveness of curcuminoids in the treatment of knee osteoarthritis: a systematic review and meta-analysis of randomized clinical trials. Int J Rheum Dis. 2017 May 4. doi: 10.1111/1756-185X.13069. [Epub ahead of print]